Musikken omkring os

Musikken omkring os

”Musikken tilhører alle!” Dette citat af den ungarske komponist Zoltán Kodály beskriver meget enkelt visionen bag Musikkens Børn. Vi ønsker at skabe et rum for alle familier, hvor man uanset alder, baggrund, erhverv, hudfarve og ressourcer kan opleve den glæde, som musik kan bringe. Den berigelse kan man selvfølgelig finde indenfor alle typer af musik – og musikken kan understøtte og bruges på mange måder. Prøv f.eks. at se dette klip, hvor sandkunstneren, Kseniya Simonova, skaber en vidunderlig fortælling, uden ord, men klart understøttet af musikken:

Det er tankevækkende hvor stor en rolle, musikken spiller i mange af dagligdagens øjeblikke – bevidst som ubevidst. Det bevidste valg for mig f.eks. er:

P2 fra morgenstunden til at komme stille og roligt i gang.

  • Særlige playlister til bilturen (ikke for dunkende og aggressivt – hvilket ville være temmelig udfordrende for min kørsel…)
  • Afslappende baggrundsmusik, hvor jeg ikke skal lytte intenst, mens jeg læser
  • Vild dansemusik, når jeg bare har lyst til at give den gas
  • ”Lyttemusik”, hvor jeg dykker ned i musikkens inderste væsen
  • Og jeg kunne blive ved… ?

Dertil kommer al den musik, vi ikke har indflydelse på:

  • Decideret muzak, som ifølge Gyldendals Store Danske er ”funktionel baggrundsmusik, udviklet af The Muzak Corporation (grundlagt 1934) mhp. at skabe manipulerende, stimulerende lydmiljøer, der skal virke fremmende på fx arbejdsevnen og købelysten uden at tiltrække sig opmærksomhed”. Tænk over det næste gang, du køber ind!
  • Lydsporet til film og spil. Her har symfoniorkestret en kæmpe rolle. Der er ingen gys og spænding, ingen sjov og overraskelse og totalt utroværdige kærlighedsscenerne, hvis det ikke er for filmkomponisternes evne til at sætte kombinationen af de helt rigtige instrumenter og toner sammen på den helt rigtige måde.

Faktisk kan det være svært at undgå musik og lyd i dagens samfund. Det er muligvis derfor, at antallet af tilbud om meditation, yoga og mindfulness er eksploderet de sidste år. Som mennesker har vi også brug for ro og fordybelse.

Hvad kan du så bruge det til omkring dit barn? Tja, måske er det værd at øge bevidstheden om, hvad ”du putter i dit barns ører” og hvornår – for som Kodály også sagde:

”Let us take our children seriously! Everything else follows from this…only the best is good enough for a child”

De bedste hilsner,
Mette Storgård Jensen
B&U-medarbejder og projektansvarlig Musikkens Børn

”Uden musik ville livet være en fejltagelse ”
– Friederich Nietzsche