Harpe
Sommer, sol og harpe! I denne måned skal vi høre mere om harpen. Et stort flot instrument, som tit er med i symfoniorkestret, hvor det rager op over musikernes hoveder, som et tårn af guld! Men harpen er ikke rigtigt af guld, det er bare tit den farve den har, den kan også være sort, brun eller træfarvet.
Harpen findes i mange størrelser og former, og er blevet og bliver stadig brugt i mange sammenhænge. Optegnelser og billeder fra gamle dage viser, at der blev spillet på harpe helt tilbage i år 3000 før vor tidsregning, og i Irland er harpen landets nationalinstrument.
Harpen er blevet brugt som symbol i fx kristendommen, hvor englene tit er afbilledet med harper, og siden middelalderen er harpen blevet anset som et symbol på musikkens guddommelige kraft.
Harpen er et strengeinstrument, som fungerer lidt som et klaver. Men hvor man på klaveret slår strengene an med en lille hammer ved hjælp af tangenterne, er det på harpen fingrene, der sætter strengene i bevægelse. En del af harpens ramme er en hul kasse. Den forstærker lyden af tonerne, ligesom kroppen på en akustisk guitar. Men i modsætning til guitaren, der har 6 strenge, så har harpen 47! Derfor tager det også ret lang tid at stemme instrumentet dvs. sørge for, at alle tonerne er rene. Det gør harpenisten ved at skrue på nogle små stemmeskruer, der sidder øverst på rammen, der hvor strengene sidder fast. Forneden på harpen helt nede ved fødderne sidder pedalerne. Med dem kan harpenisten lave om på tonehøjden enten en halv tone op eller en halv tone ned. Det betyder at man kan spille i alle tonearter på en harpe, ligesom på et klaver. Harpen har bare pedaler i stedet for sorte tangenter. Det betyder også, at man både kan spille melodier og akkorder på en harpe.
Tutti og instrumenterne: Harpe
Tigeren Tutti har været på besøg i symfoniorkestret. Her møder han harpenisten Joost Schelling, som får tonerne til at blomstre og folde sig ud.
I 1800-tallet begyndte forskellige komponister at skrive decideret koncertmateriale for og med harpe. Den franske komponist Claude Debussy var en af dem, der tog harpen ind i sin musik, som et bærende instrument. Det kan man fx høre i musikstykket Sonate for fløjte, bratsch og harpe. Det var en ny måde at sammensætte instrumenter på, som Debussy startede og siden er formatet blevet gentaget af andre komponister. Hør en udgave af stykket her:
Den danske komponist Carl Nielsen satte også harpen ind som et vigtigt instrument i musikken til skuespillet Moderen. Her er den berømte sats Tågen letter fra. Det er en duet mellem tværfløjte og harpe. Hør Lena Kildahl og Joost Schelling fra Aarhus Symfoniorkester spille den smukke duet her:
Harpen bruges mest i symfoniorkestre og i folkemusik, men den kan opleves i andre genrer. Den amerikanske harpenist Brandee Younger bruger harpen i både jazz, funk og soul. Hør hende her sammen med et band bestående af trommer, bas, sang og harpe.
Harpen er et imponerende og spændende instrument og måske har du eller en du kender fået lyst til at lære at spille på harpe. Der er ikke så mange professionelle harpenister i Danmark, men en af dem underviser heldigvis på Aarhus Musikskole. Se her mere om undervisning i harpe på musikskolens hjemmeside.