Tutti & instrumenterne: Trompet og obo

Trompet og obo

Blæs! Båt! Truuuuut! I denne måneds nyhedsbrev skal vi høre fra hele to forskellige blæseinstrumenter – trompet og obo.

Trompet er en del af messingblæserfamilien, hvor også basun, tuba og horn hører til. Trompeten er udelukkende lavet af messing, som er et metal, der ligner guld. Nogle gange kan den også have andre farver, fx spillede den verdenskendte amerikanske trompetist Miles Davis indimellem på en rød trompet, og i undervisning af børn kan trompeten være af plastik og have alle mulige flotte farver.

Trompeten er den messingblæser der klinger højst dvs. den kan spille de højeste toner. Den består af et langt messingrør, der er foldet sammen, så det ikke fylder så meget. Trompeten har tre ventiler, som er knapper, man trykker ned, så røret bliver forlænget og tonen bliver dybere. Når man spiller på trompet, blæser man luft ind igennem mundstykket. Man strammer læberne og laver en pruttelyd med munden ind i mundstykket. Ved at stramme læberne mere eller mindre, kan man lave forskellige toner.

I gamle dage brugte man trompeten til at give signaler primært i krige, for så kunne man høre hinanden langt væk. Trompetisten var derfor en meget vigtig person, som blev beskyttet ekstra godt, når han var med i krig. Senere blev trompeten almindelig at bruge i musik og ikke kun som signalhorn.

Tutti og instrumenterne: Trompet

Tigeren Tutti har været på besøg i symfoniorkestret. Her møder han trompetisten Kim Hansen, hvis trutterier bringer særlig glæde til Tutti og hans kæphest.

Her kan du se og høre Alison Balsom spille på baroktrompet. Alison Balsom er en af de dygtigste nulevende trompetister. Hun bevæger sig indenfor den klassiske genre og spiller blandt på baroktrompet.

I symfoniorkestret er der som regel 3 trompeter. De kan spille forskellige toner, der passer ind i sammenhængen og være med til at få det hele til at lyde stort og flot. Andre gange spiller de et kortere eller længere solostykke. Så er det som regel kun en af trompeterne, der spiller, og de andre instrumenter i orkestret spiller noget, der giver plads til soloen. Der findes også deciderede trompetkoncerter – musikstykker hvor trompeten har hovedrollen i hele vejen i gennem.

I den rytmiske musik og især i jazzmusikken har der været mange legendariske trompetister. Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Chet Baker og Miles Davis er alle verdenskendte for deres trompetspil. Her kan du se og høre Miles Davis spille Summertime fra operaen Porky og Bess.

Obo

Men vi skal også høre lidt om obo. Måske det instrument der har det korteste navn. Oboen er en træblæser, hele instrumentet er lavet af træ, og den ligner lidt en klarinet i udseende. Men i modsætning til klarinetten, har oboen ikke noget mundstykke til at blæse ind i. Den har i stedet to tynde træstykker, der er bundet sammen af en tråd. Musikeren blæser så ind igennem træstykker og skaber lyden. Ligesom på en fløjte er der huller i det lange hule rør, som oboen er lavet af. Men i stedet for at dække hullerne direkte med fingrene, som på en fløjte, så er der klapper på en obo. På den måde kan oboisten nå flere af hullerne og dække nogle af de huller, som det ikke er muligt at nå uden klapperne. Oboen er beslægtet med både fagot og engelsk horn, som også har det dobbelte blad i stedet for mundstykke.

Tutti og instrumenterne: Obo

Tigeren Tutti har været på besøg i symfoniorkestret. Her møder han oboisterne Oliver Nordahl og Lisa Anna Gross, der kan rappe.

Oboens klang er både sart og gennemtrængende på samme tid og det er derfor oboen, der spiller en tone til orkestret inden koncertstart, som alle stemmer deres instrumenter efter. Det er altid tonen a, der bliver spillet. Det er meget vigtigt at alle instrumenterne i symfoniorkestret er stemt helt ens. Dvs. at alle instrumenters a er det samme, og ligeledes med de andre toner, ellers kommer musikken til at lyde falsk.

I et symfoniorkester er der 2-3 oboister og oboen kan ligesom trompeten både spille toner, der passer ind i en større sammenhæng, men også være solist i større eller mindre omfang.

Den franske oboist Francios Leleux er en af de bedste oboister i verden. Her kan du se og høre ham spille Richard Strauss’ obokoncert.