Æresdirigent Leif Segerstam

Leif Segerstam er en ener – efterhånden nærmest en mytisk figur – i Nordisk musik. En farverig personlighed om hvem anekdoter og absurde facts nærmest står i kø – fra skarpe sarkastiske replikker, over YouTube-videoer hvor han henført og højlydt brøler sammen med orkesteret ved en koncert, til et svimlende antal orkesterværker på komponist CV’et – p.t. mere end 330 symfonier.

Lidt mere nøgternt kan man konstatere, at Leif Segerstam er født i 1944. Han er uddannet på Sibelius akademiet som violinist, pianist og dirigent. Efterfølgende har han studeret direktion på Julliard School of Music i New York.

Leif Segerstam tager bestik af sin status som legende, tonevælger og tilstedeværende i denne verden – før døden opløser multiverset. Vi kommer vidt omkring. En ting er sikkert; alt hvad Leif (Le If = “Le hvis”) beskæftiger sig med stikker dybere end hvad den enkelte komponist, musiker eller dirigent normalt kan rumme. Det er nok også grunden til at, Segerstam selv er alle tre.

Listen af orkestre Segerstam har været tilknyttet er alenlang. Bl.a. har han været chefdirigent for Helsinki Filharmonikerne, DR Symfoniorkester og det østrigske radioorkester, samt gæstedirigent for orkestre som Chicago Symphony og Los Angeles Filharmonikerne. Han er professor ved Sibelius akademiet i direktion – og listen af prominente elever er, ikke overraskende, også lang.

Den fuldfede romantiske orkesterklang, det nye og det nordiske står Leif Segerstams hjerte nær. Det afspejles tydeligt af en lang liste af indspilninger: Referenceindspilninger af det nordiske standardrepertoire – Jean Sibelius og Carl Nielsens Symfonier – overdådigt perspektiveret af ny orkestermusik af finnen Einojuhani Rautavaara, svenskerne Karl-Birger Blomdahl, Allan Petterson og danske Per Nørgård. Dertil indspilninger af klassikerne Brahms, Mahler, Schnittke, Corigliano … alt sammen præget af stor musikalsk indsigt og smittende livskraft.

I 1999 modtog Leif Segerstam Nordisk Råds Musikpris for sit utrættelige virke for Nordisk musik.

Det er et simpelt spørgsmål: “Vil du fortælle lidt om Bruckners 7. symfoni, nu hvor vi indspiller den sammen?” Men for Leif Segerstam er det simple altid vævet ind i det dybe, i den musikalske materie, i multiverset, der også rummer Bruckners iriserende genkomst, og hvordan en Bruckner-symfoni betræder samme arena som de romerske gladiatorer. Det kan ikke parafraseres. Det skal opleves – både manden og musikken.

I perioden 2019-2021 har Segerstam fungeret som orkestrets 1. gæstedirigent inden han i 2021 overgik til titlen og rollen som æresdirigent med to årlige produktioner.

Segerstams position som æresdirigent samt de medfølgende koncertaktiviteter og indspilninger er muliggjort af støtte fra Det Obelske Familiefond og Augustinusfonden.