Ravel 150 år

Ravel er en af de mest gudsbenådede komponister i den klassiske musiks lange historie. Hans musik er glitrende og overdådig – og han mestrer som ingen anden at sætte historier i musik med næsten lige så mange detaljer som en hel roman. Det er naturligvis vores nytiltrådte chefdirigent Dmitry Matvienko, der står i spidsen for koncerterne.

Den første festivalkoncert Hedeslag viser Ravels enorme spændvidde som komponist: Sjov og ballade, mørkeste alvor og brutal forførelse. Vi har valgt tre værker, der viser tre vidt forskellige sider af Ravel. Hans klaverkoncert i G-dur er ganske enkelt et af de sjoveste værker, der er skrevet: Kæk og sprængfyldt med jazz og andre unoder. La valse er den mørkeste kærlighedserklæring til valsen, som musikhistorien har set – og Bolero er vild og voldsom i sin insisteren på rytmens altopslugende intensitet. Endelig hylder vi Ravels spanske ophav, når vi spiller musik fra Manuel de Fallas fænomenale, farverige forvekslingskomedie Den trekantede hat.

Ravel er også en mester i det intime format. Vi har sat vores solister stævne og bidrager selv med vores koncertmester på cello. Tilsammen spiller Alexandre Tharaud (klaver), Fedor Rudin (violin) og Eugene Hye-Knudsen (cello) tre værker af Debussy og Ravel, der lader publikum komme helt tæt på impressionismens legende, billedskabende og innovative musik.

Den musikalske historiefortælling står klart i Drømmebilleder. Her boltrer Ravel sig i eventyr for børn og mytiske fortællinger for voksne: Ma mere l’Oye er vidunderligt indtagende folkeeventyr sat i musik, og Daphnis og Chloë fortæller den store kærlighed i det tætteste, som Ravel nogensinde kom på en symfoni. Endelig får virtuosen Fedor Rudin lov til at folde sig ud i Tzigane, Ravels temperamentsfulde hyldest til romaernes mageløse musiktradition.

Vi glæder os til at fejre, at den geniale komponist fylder 150 år i 2025!