Musik med stribede strømper: Oplev Anders Koppel spille sin svingende nye koncert for Hammondorgel og symfoniorkester

Det var en magisk oplevelse, da Anders Koppel spillede sin koncert for Hammondorgel for allerførste gang. Det er ikke ligefrem et instrument, vi ofte møder sammen med symfoniorkestret – og derfor var det dobbelt dejligt at opleve det.

Hovedpersonen i en instrumentalkoncert er næsten altid solisten – men i dette tilfælde er det rent faktisk instrumentet, der er kernen i værket. Det er nemlig ikke et hvilket som helst instrument. I hvert fald ikke, hvis man spørger komponist og solist Anders Koppel:

”Mit trofaste gamle Hammond B3 orgel har fulgt mig igennem hele mit liv, helt tilbage fra 1969. Jeg har spillet på det i sin tid i Savage Rose (blandt andet i Dødens Triumf), og igennem 35 år i Bazaar (sammen med Peter Bastian og Flemming Quist Møller), sammen med jazzmusikere som Kenny Werner og Miroslav Vituos – og naturligvis i mit årelange samarbejde med min søn, saxofonisten Benjamin Koppel. Og vi to er stadigvæk på landevejene med koncerter overalt i landet sammen med mange forskellige grupper. Så det er selvfølgelig et instrument, der betyder noget helt særligt for mig. Denne nye Koncert for Hammondorgel og orkester (der er vist kun en enkelt anden en af slagsen) vil naturligt nok blive præget af al den musik, som er strømmet gennem instrumentet igennem 50 år.”

Musikken er en svingende blanding af klassisk og jazz, et sprænglevende eksempel på, at musik ikke lader sig sætte i kasser. Og på, at både klassisk musik og et symfoniorkester kan lidt af hvert.

En vigtig oplysning er, at hele koncerten blev spillet i stribede strømpesokker. Pedalerne på et Hammondorgel er nemlig temmelig ømskindede – så de betjenes bedst uden sko. Striberne er dog Anders Koppels eget bidrag til den jazzede, svingende koncert.

Er du nysgerrig på, hvordan koncerten er blevet til? Så hør Anders Koppel fortælle mere om koncerten her:

Hammondorgel: Anders Koppel
Dirigent: Mateusz Moleda