Den danske sangskat

Den danske sangskat

I Danmark har vi en lang og stærk tradition for fællessang. Fællessangen kan skabe fælles glæde, højtidelighed og samhørighedsfølelse, og den bliver brugt i mange af de fællesskaber, som vi mødes i: Den daglige samling i vuggestue og børnehave, ved højtidsfester som jul og Sankt Hans, familiesammenkomster, gudstjenester osv. For at kunne deltage og føle sig godt tilpas i sangfællesskaberne er det vigtigt at kende nogle af de sange, som ofte bliver sunget. Derfor er det en kæmpe gave for vores børn, at vi præsenterer dem for den danske sangskat.

Når vi skal give sangskatten videre til vores børn, er der mange måder, de gamle sange kan komme i spil på. Både børnesange, folkesange, salmer, årstidssange og alle de andre sange, der er blevet sunget i hjemmene, forsamlingshusene og kirkerne gennem tiderne er en del af vores fælles sangskat og kulturarv.

Til morgenmaden kan I f.eks. tage en sangbog eller en kuffert med sangkort frem. Lad barnet vælge morgensangen fra bogen eller kufferten og syng den sammen. Hvis barnet senere på dagen finder sangene frem igen, kan I skiftes til at vælge en sang, som I synger sammen. Måske har barnet lyst til selv at gå rundt med sangbogen eller sidde og kigge på sangkortene og synge alene. Lad barnet gøre det, også selvom siderne måske bliver lidt nussede og kortene bliver lidt bøjede. Det er vigtigt, at barnet mærker, at sangene er en del af barnets liv på dets egne præmisser. Sørg for at have en sangbog, der er barnets, så du ikke bliver nervøs for om din fine højskolesangbog fra ungdommen bliver revet i stykker.

En sangbog kan også være god at have med på lange bilture. Syng sammen mens I kører eller lav en playliste med nogle af yndlingssangene fra sangbogen. Så kan barnet følge med i illustrationerne i bogen, og I kan synge med på den indspillede sang.

Til godnatsang kan barnet også vælge en sang, men det kan også være dig, der vælger. Her kan du introducere barnet for andre sange fra sangskatten f.eks. en salme eller vise, du godt kan lide. Det kan være en hvilken som helst sang, bare den er beroligende, og du kan lide at synge den. Det kunne f.eks. være I skovens dybe stille ro, Den blå anemone, Du som har tændt millioner af stjerner eller Det var en lørdag aften.

Når I besøger barnets bedsteforældre, så spørg dem ind til de sange, de sang, da de var unge og de sange, de husker fra deres ungdom og liv. Måske er I heldige, at de har lyst til at synge dem for jer. Syng med så godt I kan og mærk fællesskabet i den levende kultur, som musikken og sangene er. En kultur der lever videre, når vi synger sammen og fortæller historierne fra vores fortid videre til vores børn.

Syng sammen

Her kommer nogle anbefalinger på sangbøger og sangkort, der kan bruges til og sammen med barnet:

Måske trænger de voksne i familien også til en ny sangbog! Her kommer et par bud på gode sangbøger til de voksne:

Lyt til sange fra den danske sangskat på Youtube, Spotify og der hvor du ellers finder musik. Her er nogle forslag til gode lytteoplevelser for børn og voksne:

Jens Vejmand. Aarhus Symfoniorkester og Sigurd Barrett.
Lille føl. Sang: Camilla Dayyani. Aarhus Symfoniorkester.
Jeg ved en lærkerede. Sang: Tilde Næslund Madsen.
Den blå anemone. DR pigekoret.

Sangskattekisten

Sangskattekisten er et musikalsk sprogstimuleringsprojekt udviklet af Aarhus Musikskole i samarbejde med Børn & Unge, Aarhus Kommune.

Besøg Sangskattekistens hjemmeside, hør musik, se små animationsfilm og find sangtekster, noder og arbejdshæfte, så I kan lave jeres egne sangmappe til hjemmebrug:

Læs mere

Læs mere om den mellemmenneskelige værdi af fællessang: