Forårets blomstrende sange
Så er det forår! – og en sikker forårsbebuder er en skovbund dækket af anemoner. Den lille blomst har givet inspiration til flere smukke sange, og det er dem, månedens artikel kommer til at handle om.
Der er noget helt særligt over det hvert år, når mørke, frost og kulde (altså ikke lige i år) afløses af fuglefløjt, og lyse morgener, og når blomster og træer begynder at springe ud. Det er også lidt nemmere, når baby vågner tidligt, at det ikke er buldermørkt de første fem timer….
Anemonen er derfor indbegrebet af forår, en ny begyndelse. De fleste kender sangen ”Den blå anemone”, som man her kan høre i en udgave med Lene Siel og Radiounderholdningsorkestret:
Teksten er skrevet af præsten Kaj Munk og er noget af det sidste han skrev, inden han i januar 1944 blev taget af Gestapo og dagen efter fundet skudt i grøftekanten. Han var en mand, der brugte ordets magt som sit våben mod besættelsesmagten, og hvis man læser teksten igennem, er det ikke svært at se symbolikken i anemonen, der bryder sin vej gennem den sorte jord i ”den fjendske zone” for at blomstre som håbet i en kold tid. Den smukke melodi er skrevet af Egil Harder, som også er kendt for melodien til ”Juletræet med sin pynt”.
Sebastians og Ronjas anemoner
Andre store digtere har ladet sig inspirere af anemonerne. Som forældre er Astrid Lindgrens bøger et uundgåeligt og vidunderligt univers at introducere sit barn til. Sebastian – vores alle sammen sangskriver – skrev i 1991 tekst og musik til musicalen, Ronja Røverdatter, over Astrid Lindgrens bog af samme navn.
Det er en klassiker om Ronja, der vokser op i den vilde skov med sin røverfamilie som et rigtigt naturbarn. Hun elsker skoven og naturen, og her er forårets komme igen symboliseret af anemoner. Som så mange andre af Astrid Lindgrens personer, er Ronja en stærk og fri pige, som kæmper for venskabet med Birk på trods af forældrenes modstand. Anemonesangen er dog et poetisk billede af et barns oplevelse af skoven en lys forårsdag.
Denne indspilning af ”Anemonesangen” er en ud af 20 arrangementer af danske kendte børnesange af Andy Pape. Han formår, ved hjælp af de mange forskellige udtryksmåder som et symfoniorkester har at illustrere sangens tekst i musikken. Vores gode kolleger i Odense Symfoniorkester har indspillet dem alle, og sammen med sangbogen, der hører til, er det en oplagt gave til jeres barn eller andre børnefamilier.
? Hør sangene med Odense Symfoniorkester på YouTube
? Køb “De bedste til de mindste” CD + Bog