Giordano Bellincampi & Luthando Qave
Giordano Bellincampi

Giordano Bellincampi er dirigenten, der skal styre orkesteret sikkert gennem værker af både Niels W. Gade og  Carl Nielsen. Koncerten er en hyldest til de to komponister, der har været med til at forme dansk musik til dét, det er i dag.

“Niels W. Gade er måske den mest centrale figur i dansk musikliv. Det var ham, der kom hjem fra Tyskland med alle ideerne om, hvordan et moderne symfoniorkester skulle være, og grundlagde det, som blev Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Så Niels W. Gade er faktisk den danske musiks fader”, forklarer Giordano Bellincampi .

Giordano Bellincampi mener, at publikum især skal se frem til opførelsen af ‘Zion’, fordi den spilles så sjældent.

“Ossian er jo i kernerepertoiret for et dansk orkester, men Zion er noget mere marginalt. Det er et værk, som er skrevet i den tradition som Gades store forbillede, Mendelsohn, skrev i. Det er et rigtig spændende værk”, siger Giordano Bellincampi.

(Næsten) hjem til Aarhus
Giordano Bellincampi ser ikke blot frem til koncerten, men også til gensynet med Smilets by.

“Jeg har haft den glæde at arbejde her i Aarhus mange gange de sidste 20 år. Det er et dejligt gensyn, hver gang. Orkesteret har gennemgået en vidunderlig udvikling. Men det ville være bedre, hvis pengene fulgte med, så orkesteret kan vokse i antal. For orkesteret var faktisk større for 20 år siden, end det er i dag, og det er ikke helt fair, i betragtning af byens størrelse og orkesterets kvalitet” fortæller Giordano Bellincampi.

Giordano Bellincampis er født i Italien, men da han var ni år, flyttede hele familien til Danmark. Siden da har musikken bragt ham verden rundt. Bellincampi er uddannet dirigent fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, med mange års erfaring fra europas fineste koncertsale. Han har tidligere været chef for Den Jyske Opera i Aarhus, og sidst, men ikke mindst, så er han også modtager af hæderstitlen “Ridder af Dannebrog”.

Luthando Qave

Luthando Qave er operasanger  – baryton, for at være helt præcis. Han er født og opvokset i Sydafrika, i en lille township ved navn Mdantsane, udenfor bydelen East London i Sydafrika. Luthando Qave optrådte for nylig i Danmark for første gang, da han optrådte sammen med Aarhus Symfoniorkesters til koncerten ‘Efterklange af Ossian’.

“Jeg synger Barytonen i den her fantastiske kantate, ‘Zion’. Det er ikke et særlig populært værk – der er ikke mange, der kender til det, men det er et fantastisk værk. Det minder mig om Mendelsohn, de har begge melodier fyldt med længsel. Det er meget smukt”, fortæller Luthando Qave.

Luthando Qave er uddannet ved Operahögskolan i Stockholm, senere ved Metropolitan Opera i New York, hvor han blev optaget på ‘Lindemann Young Artist’-udviklingsprogrammet.

Luthando har flere gange sunget rollen som Figaro i ‘Barberen fra Sevilla’, derudover har han sunget Guglielmo fra Mozarts ‘Così fan tutte’ og Marcelo fra Puccinis ‘La Bohème’. Han har desuden Händels ‘Messias’ og Mendelsohns oratorium ‘Elias’ på repertoiret, så Niels W. Gades ‘Zion’ er i de bedste hænder.

Luthando Qave fortæller, at hvis han selv kunne vælge, ville drømmerollen enten være en af Verdis barytoner eller rollen som Don Giovanni i Mozarts opera af samme navn.