Gustav Albeck prisen 2012
Gustav Albeck prisen 2012

Modtageren af årets Gustav Albeck pris er Emile Cantor, solobratschist ved Aarhus Symfoniorkester.

Biografi af Emile Cantor
Emile Cantor er født 1955 i Apeldoorn i Holland og spillede violin allerede fra 4-års alderen. Som 14-årig begyndte han at spille bratsch og blev fascineret af instrumentets smukke tone.

Emile Cantor modtog privatundervisning i 1973-75 og studerede derefter på konservatoriet i Paris hos Serge Collot, hos hvem han hentede afgørende musikalsk inspiration. I 1975 modtog Emile ”Premier prix premier nommé”. Emile Cantor blev snart efter ansat som solobratschist i Netherland Chamber Orchestra i Amsterdam under ledelse af Szymon Goldberg og David Zinmann.

I oktober 1986 blev Cantor ansat i Düsseldorfer Symphoniker, og året efter dannede han Orpheus Quartett sammen med Charles André Linale, Emilian Piedicuta og L. Sbarcea, og med denne kvartet har han vundet førstepris ved tre internationale konkurrencer: Rom i 1989, München 1991 og Osaka 1992. Som underviser har han opnået international anerkendelse, og han giver regelmæssigt sommerkurser i Tyskland, Finland, Spanien, Belgien, Schweiz og Sverige.

Emile Cantor er professor ved Folkwang Musikhochschule i Essen og gæsteprofessor ved Conservatori del Liceo i Barcelona. I september 2002 blev Emile Cantor ansat som solobratschist i Aarhus Symfoniorkester og har flere gange været solist med orkestret, sidst var i november 2011 i berlioz’ bratschkoncert ”Harold i Italien”. Mellem 1978 og 2008 har Emile Cantor uropført mere end 15 nye værker for bratsch og forskellige ensembler.

Emile Cantor har desuden også i en periode undervist på Det Jyske Musikkonservatorium. Sammen med pianisten Philippe Terseleer og skuespilleren Paul Dessonges har han etableret ”Correspondances” – en cyklus af koncerter, som belyser forholdet mellem poesi, billedkunst og musik.

I øvrigt kan det oplyses om Emile Cantor, at han – udover sit imponerende musikerskab – er en fremragende kok, der adskillige gange har stået for orkestrets julefrokoster med varierende geografiske temaer bl.a. asiatisk, italiensk og arabisk mad.

Gustav Albeck Prisen blev stiftet til minde om professor Gustav Albeck, en af Aarhus Symfoniorkesters grundlæggere. Legatet tildeles en gang om året som en opmuntring og påskønnelse til en person, som i Gustav Albecks ånd har gjort en særlig indsats for Aarhus Symfoniorkester. Med legatet følger en check på 10.000 kr.