Hvad har du puttet i dit barns ører i dag?

Hvad har du puttet i dit barns ører i dag?

Et nyt år er startet – et år, hvor alle jeres babyer skal fejre deres første fødselsdag!

Vi gør os ofte mange tanker ved overgangen til et nyt år: tavlen kan viskes ren, et nyt ubeskrevet blad viser sig, muligheden for at ændre fokus eller dårlige vaner stresser os alle, fitnesscentrene scorer kassen, søgehistorikken på ”sund mad” boomer osv. osv.

Hvad ønsker man sig så for 2019 for sin baby? Mere musik selvfølgelig!!!

Halvdelen af jer har nu været til jeres første babykoncert, og vi håber, at det har været en god oplevelse for jer og jeres barn. Det har det i hvert tilfælde været for os her i orkestret.

Spørgsmålene har meldt sig: ”Hvad kan jeg selv gøre i min hverdag for at stimulere mit barn musikalsk?” ”Jeg kan ikke synge – det lyder bare ikke godt – hvad gør jeg så?” ”Jeg har ikke forstand på klassisk musik, men jeg kunne jo mærke reaktionen hos mit barn. Hvad kan jeg gøre?”

Hvor gerne vi end vil, er det med knap 2.300 tilmeldte babyer ikke muligt for os at invitere jer til mere end én babykoncert om året. Men der er faktisk rigtig meget, som du selv kan gøre: Brug Musikkens Børns hjemmeside! – der er ligger små film, masser af dejlig musik, playlister og teksterne fra babykoncerten. Du kan nemt lave din helt egen babykoncert hjemme på stuegulvet. Eller hvad med at lave en fælles musikstund med mødregruppen?

Hvis du ikke kan få nok og bare gerne vil have flere nye musikalske inputs, har musikskolen mange fine tilbud til dig og baby. Der er også tilbud til jer, der har flere børn, og som ikke kan komme afsted med dem enkeltvis.

  • Den Jyske Opera har en babyforestilling ”HjerteLyd” for 0 – 2½ årige, som varmt kan anbefales. Den har lige haft premiere i Aarhus, og er nu på Danmarksturné, men hold øje, for til september kommer den igen til byen!
  • De fleste har nok hørt om ”baby-salmesang”. De fleste af kirkerne har taget det til sig, så du kan jo undersøge, om din lokale kirke også tilbyder det. Prøv at læse denne artikel, som beskriver baggrunden for baby-salmesangens succes.

Interview med Inge Marstal

Inge Marstal er en af de mest respekterede musikpædagoger i landet. Hun er professor emeritus fra Konservatoriet i København og har været med til at udvikle hele området gennem mere en 50 år. Vi har mødt Inge og interviewet hende for at få hendes bud på, hvorfor musik er så vigtigt for dit barns udvikling.

I interviewet fortæller Inge, hvordan musikken på en anden måde favner vores sprog, og mentalt får os til at udtrykke vores følelser, end hvis vi taler om dem. ”For barnet er det forbundet med nogle emotionelle positive situationer; så barnet kommer til at forbinde musik med noget der er rart, noget godt og velvære.”

Inge fortæller hvordan børn har en musikalsk hukommelse allerede inde fra morens mave. Deres hørelse er udviklet når fosteret er 6 mdr. gammelt. For barnet er forældrenes stemme det mest vidunderlige i hele verden, og tilknytningen giver nogle særlige følelsesmæssige bånd. ”Hold dig ikke tilbage uanset hvordan man selv synes man synger”, siger Inge. ”Den menneskelige stemme er direkte kommunikation. Sang er det ultimative – især for en lille baby.”

Når man taler om musik til børn, kan man ikke undgå at tale om, hvordan musik og kroppen hænger sammen. Et barn responderer med hele kroppen, fordi musik og bevægelse hører sammen; derfor ser man også, at de fleste børnesange er forbundet med gestik. Dette hjælper barnet motoriske udvikling og forståelse. Et godt råd fra Inge er, ”man kan ikke sidde på skødet af en CD-afspiller – dans rundt med barnet; den emotionelle og kropslige kontakt betyder meget.”

Sidst, men ikke mindst tilføjer Inge at sang også har en stor sproglig udvikling til barnet. ”Flere undersøgelser viser, at børn, der bliver sunget for, har bedre artikulation, et bedre ordforråd, og at deres talestemme kommer under kontrol.”

Hvis du har fået lyst til at vide mere om musikkens betydning for børn, kan du læse videre i Inge Marstals bog “Barnet og Musikken”, udkommet på Hans Reitzels Forlag, eller besøge hendes hjemmeside.

Links

? www.ingemarstal.com
? Barnet og Musikken
? Den Jyske Opera: “HjerteLyd”
? Artikel: Hvad har du puttet i dine børns ører i dag?
? Babyrytmik og andre tilbud hos Aarhus Musikskole

”At synge sammen med forældre, andre voksne og børn giver en følelse af inderlig samhørighed og er et af børnenes stærkeste hjælpemidler til ”kulturadgang”. Det sociale eller kulturelle identitetsskabende aspekt af sangen er selvindlysende.”
– Ulf Jederlund: Musik og sprog