Jeg ved en lærkerede
Kender du Carl Nielsen? Måske ikke? Og så alligevel: Både du og dit barn kender sandsynligvis en af hans melodier rigtig godt, nemlig den, han har skrevet til sangen Jeg ved en lærkerede. Sangen er skrevet i 1921 og blev første gang trykt i 1932 i samlingen Børnesange. Siden har den indgået i et utal af børnesangbøger, og den er en fast del af sangrepertoiret i de fleste danske børnehaver og skoler. Også i Højskolesangbogen for børn, som udkom i 2018, har den fundet en plads.
Sangen siges at være den, som flest voksne danskere kan udenad. Måske på grund af dens store popularitet. Måske på grund Harald Bergstedts tekst med den fine lille fortælling om et barn, der musestille og i hemmelighed iagttager lærkeungerne og deres forældres ivrige aktivitet omkring reden.
Hvis det alligevel kniber med at holde rede på versene, kan det være en idé at lave sine egne sangkort med en tegning eller et billede, der illustrerer den første linje i hvert vers. I kan tegne jeres egne eller printe de billeder, vi har samlet i det dokument, I kan downloade nedenfor. Hjælp hinanden med at lægge kortene i den rigtige rækkefølge og tal evt. sammen om billederne før I synger sangen.
👉 Sangkort til Jeg ved en lærkerede
Tag ud og find lærken selv
Lærken er en hemmelighedsfuld fugl, som kan være svær at få øje på, fordi den gemmer sin rede godt i græsset og flyver så højt på himlen, at øjet ofte ikke rækker. Men dens lyd er kraftig og vedvarende, og kan opleves mange steder i Danmark helt fra det tidlige forår og gennem hele sommeren. Lærken er nemlig en rigtig forårsbebuder, som vender tilbage fra sit vintertræk, så snart temperaturen begynder at stige lidt. Derfor kan man være heldig at høre den allerede i februar eller marts, hvis vinteren er mild. Bor man i byen, må man bevæge sig lidt ud mellem markerne på landet for at opleve den. Hvis I ikke allerede kender den karakteristiske lyd af lærkesang, kan I forberede jer ved at høre lyden på hjemmesiden fuglestemmer.dk, inden i tager ud på ”lærkejagt”.
👉 Hør lærkens sang på fuglestemmer.dk
På hjemmesiden www.fuglestemmer.dk kan I også finde nogle af de fugle som er almindelige at høre der, hvor I bor og lære at genkende deres forskellige kald. Det er sjovt, og samtidig god lyttetræning at kunne genkende nabolagets ”sangere” som for eksempel solsorten og tyrkerduen.
Carl Nielsen
Carl Nielsen er født i 1865 på Fyn og levede i det man kalder senromantikken. Han vokser op med spillemandsmusik og begynder selv at spille violin som 6-årig, mens han ligger i sengen med mæslinger. Hans første nedskrevne komposition er fra 11-års alderen, det er en lille polka. Han bliver senere end af de største danske komponister nogensinde og eksperimenterer og udvikler den senromantiske musik på original vis, således at han også internationalt er kendt og anerkendt den dag i dag.
Udover musikken til Jeg ved en lærkerede har Carl Nielsen skrevet et hav af andre sange, ja faktisk næsten 300 hundrede sange er det blevet til. Og det er nok især gennem sangene, han er blevet kendt i den almene befolkning. Måske kender du Solen er så rød mor, Jens Vejmand og Tit er jeg glad eller den fine melodi Tågen letter? Du kan høre dem her og synge med på sangene sammen med dit barn eller bare lytte. Tågen letter er dejlig at blæse sæbebobler til eller til en dans med tørklæder.
Carl Nielsen var også en stor symfonisk komponist og det er især de symfoniske værker, der har gjort ham kendt i udlandet. Han skrev seks symfonier, tre koncerter for henholdsvis violin, fløjte og klarinet, to operaer, seks strygekvartetter og anden kammermusik. Her er et lille tilbageblik til Musikkens børns 1. år, hvor vi spillede 2. sats af Carl Nielsens 2. symfoni og blæste sæbebobler til. Det er heldigvis stadig sjovt, når man er 3 år!
Hvis dit barn – eller du selv – er optaget af symfoniorkestrets instrumenter og synes, det er sjovt og spændende at se når musikerne spiller, så er her en fin koncertfilm med Carl Nielsens Ouverture til Maskerade, hvor man kan se de forskellige instrumenter i orkestret spille. Det er et festligt stykke musik med masser af gang i den:
Hvis du vil vide mere om Carl Nielsen er der udgivet et hav af bøger om ham, som kan lånes på biblioteket, hvor man også kan låne filmen om hans liv Min fynske barndom. På nettet kan du også finde et hav af artikler og ikke mindst musik.