Finlandia
Køb billet 100-395 kr.

Sibelius & Grieg

Finlandia

Under fjeld og over fjeld: Vores skandinaviske broderfolk slipper eventyret og nordlyset løs i musikken og viser os fællesskabets rene grund.

Nogle gange skaber nationen musikken – andre gange er det musikken, der skaber en nation. Ved denne koncert kan du møde to af nationalromantikkens nordiske sværvægtere.

Grieg mestrer letheden, når han lader troldtøjet danse i sin klaverkoncert: Den norske selvforståelse vælder ud af tonerne, og lyset stråler op fra tangenterne. Det er vidunderlige Marianna Shirinyan*, der spiller – en koncert, som hun også har spillet i selveste Grieghallen under festspillene i Bergen.

For Sibelius var musik meget mere end blot underholdning; den er en del af dem, vi er – både som individ og som nation. Hans musik var – helt bogstaveligt – med til at skabe den spæde finske nation. Det bliver aldrig tydeligere end i Finlandias majestætiske toner, der er skrevet i lige dele protest og fædrelandskærlighed.

I den femte symfoni veksler dyb, majestætisk musik med lyse og milde toner – og altid med en snert af noget frit og vildt lige under overfladen: Som et folk og et land, uimodståeligt og umuligt at undertrykke. Tilsammen er det tre værker, der bekræfter musikken som dyb og meningsfuld livskraft i et fællesskab.

___
*Solisten er sponseret af Aarhus Symfoniorkestersters særlige private giver, Keld Heine Mortesen.