Med livet som indsats
Køb billet 110-295 kr

Bartók & Sjostakovitj

Med livet som indsats

To værker på kanten af det menneskelige – døden og diktaturet – beretter med kærlighed og stor kunst om alt det, der blomstrer i livets farezoner.

En fødselsdagsgave til sin elskede; det var, hvad Bartók skabte med sin tredje klaverkoncert. Lys og let er musikken – og med en afklarethed, der matcher Bartóks livssituation: Koncerten er det sidste, han skrev. Musikken er en munter blanding af leg og alvor, fyldt med Bartóks fortolkninger af den folkemusik, som altid var hans udgangspunkt. Musikken emmer af energi; kompliceret, men alligevel gennemsigtig. Det blev også Bartóks svanesang: Han døde få takter før han var færdig med værket.

Sjostakovitj bar som ingen anden musikalsk vidnesbyrd om stalinismens helvede. Hans personlige såvel som musikalske liv var en stadig penduleren mellem overlevelse og kunstnerisk forløsning. Den femte symfoni er udtryk for begge dele: På overfladen er det styrets musik, men nedenunder er der dybt subversive strømninger i spil. Musikken er fantastisk i sig selv – og med den underliggende historie bliver den en uundværlig beretning om menneskets vilkår i et umenneskeligt regime.

———
Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19 er der koncertoptakt ved Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kantinen (niveau 5), Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk