Nat og dag
Køb billet 105-290 KR

Tomasi, Schönberg & Beethoven

Nat og dag

Hornene gjalder, natten kalder på forvandling, og langsomt viger den hjerteskærende længsel for dagens muntre musikalske overskud.

Der findes værker, som er milepæle. Ikoner, som man bliver ved med at vende tilbage til. Schönbergs Verklärte Nacht er et af dem. Det er musik på grænsen. Både mellem håb og afmagt, mellem det medrivende og det kitschede – og mellem fortidens romantik og fremtidens modernitet. Få komponister har som Schönberg skrevet musikken fra én musikalsk periode og ind i en anden.

Beethovens 4. symfoni er ganske uretfærdigt kommet til at stå i skyggen af den 3. og den 5. Måske fordi den indholds- og temperamentsmæssigt er både enkel, lys og let. Robert Schumann kaldte den ligefrem ”en slank græsk ungmø mellem to nordiske giganter.” Vi kalder den ganske enkelt ”god musik”.

Aftenen indledes i øvrigt af Tomasis fire religiøse fanfarer, der med messing og slagtøj indvarsler nattens komme til lyden af apokalyptisk hesteridt og spirituel ekstase.

———
Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19 er der koncertoptakt ved Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk