Lys i mørket
Efteråret er kommet, og mørket sænker sig henimod aften. Træernes blade skifter fra grøn til gul, orange, brun og rød og farverne lyser landskabet op. Efteråret er fuldt af farver og lyde fra blæst og regn, flyvende blade og faldende kastanjer. Tag regntøjet på, og gå ud i vejret med dit barn i hånden. Se på farverne, saml blade og sammenlign de forskellige slags: eg, bøg, kastanje og ask. De ældes på mange måder og ligger i bunker i skoven, hvor I kan hoppe i dem, kaste dem op i luften og samle dem sammen til en fin efterårsdekoration derhjemme sammen med brune, glatte kastanjer, bog fra bøgen og kogler fra grantræerne. I kan også lave kastanjefigurer. Husk at tage nogle af de stikkende skaller fra kastanjerne med hjem også. Lige så blød og dejlig en kastanje kan være, lige så spændende og sanselig kan skallen være, når man forsigtigt prøver at røre ved de stikkende pigge.
Hjemme i varmen igen kan I lytte til stemningsfuld musik sammen og lave kreative sysler med de ting, I har fundet i skoven. På Musikkens Børn hjemmesiden kan I for eksempel udforske kategorien ”mørk og dybsindig”, som passer godt til den lidt mørke efterårsstemning. At høre musik i baggrunden, mens man hygger sig med at klippe, lime og tegne kan være en fin måde, at introducere ny musik på. I vil sikkert også genkende flere af temaerne, som har indgået i de tidligere års koncerter for tumlinger og rollinger. Vi har samlet stykkerne på en playliste her.
Idéer til kreative projekter med efterårets naturmaterialer
Halloweenfest og lanterneoptog
Et af efterårets store lyspunkter for børn er halloween. Halloween har dybe rødder i både hedenske og kristne traditioner, som en ældgammel taksigelsesfest, der markerede overgangen mellem sommer og vinter. Man sagde farvel og tak til sommeren, lyset og varmen med ønsker om en frugtbar tilbagekomst, og vinteren blev budt velkommen. Det er også en af grundene, at det fejres i slutningen af oktober: For at markere sommerens afslutning og som en sen efterårsfest med stærke traditioner knyttet til død og genfødsel.
Navnet Halloween er en sammentrækning af All Hallows Evening: aftenen før Allehelgensdag, som er en mindedag for afdøde slægtninge og venner. Tidligere lå på den første søndag i november. Nu om dage falder halloween altid på d. 31. oktober.
Selvom mange voksne stadig betragter det som en amerikansk tradition, har vi i løbet af de sidste tyve år taget den mere og mere til os i Danmark. Måske netop fordi den falder som et tiltrængt festligt lyspunkt midt i det mørke efterår med sjov monstermad og ”slik eller ballade” og de karakteristiske græskarlygtemænd, som mange stiller foran deres hjem i løbet af oktober. Græskarlygten kan være svær at have med at gøre for de yngste, men som alternativ kan I lave en lanterne af syltetøjsglas med de flotte efterårsblade, karton eller silkepapir i orange, gule og røde nuancer, som minder om efterårsskoven. Hvis I sætter en hank på af ståltråd og et elektrisk fyrfadslys indeni, kan I lave jeres eget lille lanterneoptog i efterårsmørket. Gå en lille tur med lanternerne; f.eks. rundt om jeres hus, og syng nogle stemningsfulde sange, I kan lide. Som inspiration, kan I sammen denne hyggelige dukkefilm, som viser et mini-lanterneoptog med en fin lanternesang til.
Har I lyst til at lære sangen selv, kan I printe dette ark med sangtekst og akkorder. Sangen findes også på Spotify og andre streamingtjenester.
I og med, at halloweentraditionerne i Danmark er så forholdsvist nye, er mange af de sange, som knytter sig dertil det også. På Spotify kan I blandt andet finde albummet ”Halloween” af Grete Granerud med børnevenlige sange om hekse, lygtemænd og spøgelser.
Flere musikaktiviteter med efterårsstemning
I kan også lege efterår på stuegulvet med lette tørklæder eller lignende. Sæt musik på der passer til stemningen f.eks. Lyt til vinden.
Dans rundt i stuen og leg at I er blæsevejret, der sætter gang i træernes kroner, bladene falder ned og lander på gulvet og vupti – så flyver de igen! Bliv inspireret til en dans med vinden ved at se klippet fra Spilop-koncerten, hvor Maria danser til Tjajkovskij med tørklæder som blade.
I kan også synge en efterårssang selv f.eks. Blæsten kan man ikke få at se. De voksne kender den sandsynligvis fra deres egen barndom, og mange børn kender den allerede i en tidlig alder fra børnehaven.