Musik og juletraditioner

Musik og juletraditioner

December er over os! I Julemåneden er der skruet op for sanseindtrykkene midt i den mørke og kolde vintertid: Lys, farver, dufte og musik strømmer os i møde alle vegne fra. Det kan let blive en travl og hektisk tid, men det er også en tid, der indbyder til hygge, nærvær, ro og samvær. Måske er I allerede i fuld gang med juleforberedelse. Måske er I dårligt nok nået til at overveje hvilke juletraditioner, I ønsker at videreføre eller opbygge i jeres familie.

Her er nogle idéer til, hvordan julesange og salmer kan introduceres til familiens yngste:

Jeres barn har nu en alder, hvor det er oplagt at bruge illustrerede sangbøger som en del af godnatritualet eller højtlæsningsstunden. Udover at hjælpe den voksnes hukommelse på gled, kan sangbogen give anledning til at tale om billederne og sangenes indhold. Det styrker sprogdannelsen og sprogforståelsen hos det lille barn. Desuden giver sangbogen barnet mulighed for at give udtryk for hvilken sang det ønsker at høre ved at pege på illustrationen, selvom det måske ikke selv kan synge sangen endnu. Der findes utroligt mange flotte sangbøger hos både boghandlere og bibliotek. En del af dem har kraftige papsider, hvilket er en fordel, når der gang på gang bladres ivrigt efter yndlingssangen. Gå på jagt efter en julesangbog for børn, og gør det til en del af samværet omkring kalenderlyset eller adventskransen at familiens medlemmer skiftes til at vælge en sang fra bogen. Vælg gerne en julesangbog, der indeholder nogle af jeres egne favoritter. Så er der næsten garanti for, at de også kommer til at figurere på barnets top ti. Nogle af bøgerne kommer med indspilninger (både med og uden sang), hvilket kan være en fordel, hvis man ønsker at få genopfrisket nogle af melodierne eller lære nye. Nogle findes også i pixiudgave – en oplagt idé til julesok eller adventsgaver, hvis man bruger det.


 

Julesange og den svære starttone

Udover at være hyggeligt i sig selv, er det en rigtig god investering at lære sit barn nogle af julesangene. Intet kan bringe os i julestemning som julens musik, og allerede næste år, vil genkendelsens og forventningens glæde være stor, når julesangbogen findes frem fra gemmerne. Derudover bliver dansen og sangen omkring juletræet meget sjovere, smukkere og mere vedkommende, hvis I har gjort julesangene til jeres egne ved at synge dem gennem hele december. Det kan være en god idé at have barnets julesangbog med omkring træet, så familiens yngste kan følge med i hvilke sange, der vælges og selv få lov at vælge nogle. Faktisk kan denne musikalske stund, som er en fast del af juleaftenstraditionerne i mange hjem, udgøre både et følelsesmæssigt og sansemæssigt højdepunkt for det lille barn – og samtidig tilbyde en lille pause fra alt det ukendte, som eller sker i løbet af juleaften.

Nogle voksne føler sig usikre over, at skulle sætte den første tone an og synge for på sangene, når alle tanter og onkler er samlet omkring juletræet. Især salmerne kan blive en halsbrækkende affære, fordi melodierne ofte har en stor ambitus. Det betyder, at de tonemæssigt spænder meget vidt og både går ned på de dybeste og op på de allerhøjeste toner vores sangstemmer kan præstere. Her kan det være en mulighed at hente hjælp fra et indspillet akkompagnement. For eksempel findes der på spotify et album med titlen ”100 sange fra højskolesangbogen”, som bl.a. indeholder en god håndfuld julemelodier, hvor der på bedste morgensangsmanér bliver spillet et lille forspil på klaver, som angiver tempo og starttone. Derefter spilles et antal vers, som er let at synge til. Men det har også sine fordele bare at synge helt frit fra leveren uden at skulle bakse med teknik og telefoner undervejs – prøv jer frem og start på ny, hvis det undervejs viser sig at sangen er blevet startet for dybt eller lyst.

🎹🎶👉 Find den rigtige starttone her

 

Syng julen ind

I skal heller ikke snydes for noget godt musik til juledagene. Vi har fundet nogle af vores favoritter frem – som en tidlig julegave fra os til jer!

Fem smukke julesange med DRs pige- og børnekor:

Gasolins ”Endelig jul” med DR Børnekoret:

Søren Banjomus med Otto Brandenburg:

Julebal i nisseland:

Risengrødssangen (nissebanden):

I ØNSKES EN GLÆDELIG JUL OG ET GODT NYTÅR!!!