Musikalske Fortællinger: Peter & Ulven

Musikalske Fortællinger: Peter & Ulven

 
Musik kan fortælle en historie. Musik er fuld af stemninger og lyde, der leder tankerne hen på steder og personer og sætter gang i fantasien. Når man lytter til et stykke musik, kan man nogle gange komme i tanke om noget, man engang har set eller oplevet, og andre gange kan man måske finde på en helt ny historie bare ud fra stemningen i musikken. I film laves musikken særligt til at underbygge den stemning, der skal være i filmen. Der kan være et særligt tema, der går igen, når der sker noget godt eller noget dårligt. I nogle film har hver figur eller person sit eget musikalske tema.

Flere klassiske komponister har skrevet musikalske værker med en fortælling. Nogle er endda lavet til børn. Værkerne understreger handlingen, og samtidig er der en fortæller, der læser historien op. For nylig har mange af jer set Dyrenes Karneval. Her var der ikke en gennemgående historie, men til gengæld var musikken skrevet særligt til at understrege de forskellige dyrs karakter.

En anden musikalsk fortælling er PETER OG ULVEN.

Peter og ulven har det til fælles med Dyrenes Karneval, at enkelte instrumenter på skift har en fremtrædende rolle som musikalsk repræsentant for et dyr eller en person. Ofte bliver værket forvekslet med historien om ”Drengen, der råbte ulv”. Men udover at begge historier handler om en ulv og en dreng, der hedder Peter, har de to historier ingenting til fælles.

Historien og musikken

Historien handler om drengen Peter, der bor sammen med sin gamle bedstefar. Deres hus ligger ved en dejlig eng, som grænser op til skoven, og Peter elsker at løbe rundt og lege udenfor. Han morer sig med at betragte dyrene, som har deres liv omkring engen og en lille sø. Bedstefaren advarer Peter imod at lege på engen, fordi der bor en ulv i skoven. Men Peter er ikke bange for ulven, og da den kommer for at jage Peters dyrevenner, lykkes det ham med hjælp fra en lille modig og drillesyg fugl at narre og fange ulven, som til sidst bliver afleveret i zoologisk have.

Musikalsk er hver karakter repræsenteret ved et instrument og har også hver sin lille letgenkendelige melodi, som bliver spillet hver gang dyret eller personen er aktiv i fortællingen:

Peter: Violiner. Bedstefaren: Fagot. Fuglen: Fløjte. Katten: Klarinet. Anden: Obo. Ulven: Horn. Jægerne: Pauker.

Komponisten

Værket er skrevet af den russiske komponist Sergej Prokofjev (1891-1953), der udover sit virke som komponist også var pianist og dirigent. Prokofjev var et musikalsk vidunderbarn, der lærte at spille klaver af sin mor i en tidlig alder. Han komponerede sit første klaverstykke som femårig og sin første opera som niårig. Han gemte sine små kompositioner i en notesbog og vendte ofte tilbage til dem senere i sit liv. Han blev optaget på konservatoriet i Sankt Petersborg som femtenårig, som den yngste studerende på stedet nogensinde. Han havde svært ved at finde sig til rette i sit hjemland, og han levede en stor del af sit liv i USA og Europa. Faktisk var Peter og Ulven det eneste værk, han fik opført i hjemlandet.

Hør historien

Der findes flere danske indspilninger af værket. På Mofibo findes en nyere indspilning med Tivolis Symfoniorkester og Simon Kvamm som fortæller:

👉 Mofibo: Peter og Ulven

På Youtube kan i dels finde en lidt ældre lytteversion med Slovak Radio Symphony Orchestra og Jesper Klein som fortæller.

Jesper Klein er fortæller i det symfoniske eventyr Peter og Ulven

Derudover findes der på Youtube en fin filmversion for blæserkvintet, hvor man ser musikerne spille på de forskellige instrumenter sammen med animerede tegninger af historiens karakterer. Den er på engelsk, og derfor måske mest relevant, hvis I allerede har hørt historien på dansk. Eller bare som introduktion, for at se og høre de forskellige instrumenter og karakterer enkeltvis.

Lyt og leg

For mange børn, er det lettere at holde koncentrationen omkring det at lytte til musikfortællinger, hvis de leger eller tegner imens. Måske har I nogle figurer, som passer til historien, eller måske kan I sammen tegne nogle af dyrene.