Aarhus Symfoniorkester er stolte af at kunne præsentere Allan Gravgaard Madsen som ny huskomponist i perioden 2018-2021.

Komponisten Allan Gravgaard Madsen (f. 1984) har indenfor de seneste år vist sig som en af sin generations betydeligste komponister – en komponist med et særligt talent for at skrive for orkester.

Allan Gravgaard Madsen og Aarhus Symfoniorkester trækker tråde tilbage i tiden.

I 2016 skrev Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð og Allan Gravgaard Madsen den symfoniske sangcyklus BEINTA. Musikken modtog Statens Kunstfonds Præmiering og i 2017 blev sangene nomineret til en Carl Pris i kategorien ”årets klassiske komponist – stort ensemble”.

Men forholdet mellem komponist og orkester går endnu længere tilbage. Allan Gravgaard Madsen beskriver forholdet til Aarhus Symfoniorkester:

Jeg var elev på Viborg Katedralskole, da jeg hørte et symfoniorkester ’live’ for første gang. En oplevelse der ændrede mit liv. Orkestret dengang var Aarhus Symfoniorkester og lige netop det orkester har siden haft en særlig betydning for mig. Det er derfor næsten uvirkeligt, at jeg nu får lejlighed til at få opfyldt en drengedrøm: At indgå et tættere samarbejde med det orkester, som jeg kender så godt. Et orkester som vil kunne udvikle mine kompetencer, men som jeg også kan være med til at udvikle.

Musikchef Kristian Rahbek Knudsen siger om samarbejdet:

I Aarhus Symfoniorkester sigter vi altid efter at præsentere det ypperste indenfor ny dansk musik. Derfor er vi både glade og stolte af at indgå samarbejde med en af den ny kompositionsmusiks helt store talenter. Endvidere er det vigtigt for os, at værkerne får lov at leve, at blive hørt og spillet langt ud over de første opførelser i Symfonisk Sal. Derfor har vi inviteret tre internationale topdirigenter og specialister på området til at varetage uropførelserne, ligesom der er taget kontakt til en række internationale festivaler om at være medbestillere på værkerne, så de kan komme ud i verden.

I aftaleperioden skal Allan Gravgaard Madsen skrive tre større orkesterværker – bl.a. en Concerto Grosso for strygekvartet og orkester. Samarbejdet med orkestret er dog allerede i gang, da komponisten lige nu skriver på musik til projektet Musikkens Børn støttet af Nordea-fonden og Det Obelske Familiefond.

Med ansættelsen af Allan Gravgaard Madsen som huskomponist tager Aarhus Symfoniorkester endnu et vigtigt skridt mod at opfylde visionen om at udvikle både det musikalske repertoire og nå nye målgrupper for orkestret.

Fakta

Huskomponistforløbet er støttet af Statens Kunstfond med 230.000 kroner øremærket til komponistens honorar.

I løbet af huskomponistens 4-årige ansættelse er der indgået aftale om at komponere 3 værker:

  • En Concerto Grosso
  • Et symfonisk orkesterværk
  • Et tværmedialt og rumligt orkesterværk

Kontakt

Jes Vang
Kommunikationsmedarbejder
Aarhus Symfoniorkester
Musikhuset Aarhus
Skovgaardsgade 2C
8000 Aarhus
T: 4185 6633
E: jeva@aarhus.dk