Septembers himmel er så blå

Septembers himmel er så blå

Septembers himmel er så blå. Sådan lyder første linje af den smukke efterårssang af Alex Garff og Otto Mortensen. Og den er virkelig særlig blå den himmel. Den er nemlig renere og mere klar, fordi støvet fra sommerens varme har lagt sig. Sensommeren og efteråret har masser af nye farver, som afløser sommerens vilde blomsterflor. Nu kommer de gule, orange, brune og gyldne nuancer langsomt frem på træer og buske.

Efteråret er både fyldt med farver og sange. Sange om naturens forfald, når bladene falder af træerne, sange om vindens hærgen over det flade land, der rusker både mennesker og natur, og viser os naturens kræfter og livscyklus. Bladene falder og bliver til jord, og af jorden opstår nye livsformer. Svampe og småplanter spirer igen til foråret, og de faldne agern og kastanjer bliver til nye træer, når livet starter igen efter den kolde vinter, hvor alt går i dvale.

Året rundt findes der gode sange om lige netop den årstid, vi befinder os i nu. Sange der fortæller noget om vejrets skiften, naturens gang og årets forskellige traditioner. Gennem sangene kan vi give viden, refleksion og forundring videre til vores børn. Vi kan synge sangene sammen, svare på barnets spørgsmål om teksten og fortælle videre på sangenes historie. Man kan fx synge den gamle sang Marken er mejet, der handler om høsten, og hvordan man levede og festede i gamle dage, når høsten var i hus. Det er en lystig og sjov sang, der er god at danse til og med masser af rum til undren og samtale.

Den italienske violinist og komponist Vivaldi var også inspireret af årstidernes særpræg og naturens skiftende udtryk hen over året. Hans mest berømte værk er De fire årstider. Fire violinkoncerter inspireret af hver sin årstid og fulde af musikalske beskrivelser. Billeder af regndråber, solskin, gøende hunde, lummerhede og livsglæde. Rejsen begynder i forårets klare lys og går videre til den hede sommer, efterårets jagter og til sidst den venezianske vinter, en regnfuld og snasket årstid.

Lyt til Vivaldis livlige violinkoncerter og fortæl evt. dit barn, at nu hører vi foråret. I kan jo ligge ned og lytte til musikken, og så kan du spørge barnet, om det kan høre foråret i musikken? Kan du høre træerne springe ud og blomsterne der spirer? Kan du høre fuglene, der synger og insekterne, der summer? Hvilket dyr er violinen mon? En fugl, en bi?

Lignede samtale kan udspille sig til de følgende satser: Kan du høre på musikken, at det er sommer nu? Er det en varm sommer? Hvordan lyder efteråret? Vinteren? Hvad mon dyrene laver i de forskellige årstider: får unger, fanger bytte, sover vintersøvn osv.

Her er et link til Vivaldis De fire årstider:

Antonio Vivaldi: De fire årstider (1723)
Årshjul

Som tilmeldte i Musikkens Børn bliver I hver år inviteret til en koncert specielt tilrettelagt for jeres barns aldersgruppe. Børnene er nu så store, at de også kan deltage i mange af de andre musikalske oplevelser, som byens kulturliv byder på. Vi har samlet en række børnevenlige koncertoplevelser i et årshjul for den musikglade familie.

👉 Familieoplevelser 2022-23