Shiva Feshareki, Robert Ames og Kit Downes

Shiva Feshareki, Robert Ames og Kit Downes

Shiva Fesharekis koncert udfordrede både konventionerne for klassisk musik, samt dirigenten og musikernes evner, da hun og Aarhus Symfoniorkester opførte “O” i august 2017.

Navnet “O”, der refererer til en pladespillers runde form, er lige så atypisk som resten af koncerten – en koncert, hvor orkesteret sidder, så de danner en rundkreds om dirigent, Robert Ames. Hvor en pladespiller indgår som et af de bærende instrumenter i værket, og hvor værkets midte udgøres af en komplet improviseret duet, mellem netop pladespiller og orgel.

Ifølge komponisten selv, er der en mening med det hele: ”Det er en meget skulptureret komposition, baseret på ideen om, at lyden bevæger sig rundt på scenen, i forskellige mønstre og former. Lyden bevæger sig på en meget fysisk måde, på samme måde som en plade på en pladespiller drejer rundt og rundt, ved forskellige hastigheder. Det var min første tanke bag værket og som kompositionen udviklede sig, blev strukturerne i musikken mere kompleks”

Én dirigent - fire orkestre

Det er en udfordring at skulle styre ét orkester, det er en endnu større udfordring at skulle styre fire orkestre på samme tid. Det er dog nødvendigt, hvis man vil opføre ”O” sådan som den er tænkt af komponisten. Derfor er det heldigt, at det er den erfarne dirigent Robert Ames, der skal dirigere ”O”. Udover at være dirigent, er Robert Ames og grundlægger af London Contemporary Orchestra.

Robert Ames roser ”O” som Shiva Fesharekis mesterværk, og forklarer, hvorfor værket er så svært, set fra en dirigents perspektiv.
”Det er et kæmpe værk, for fire adskilte orkestre. Min rolle som dirigent er ret traditionel, men værket er meget rytmisk, og der er forskellige dele af rytmer, der bevæger sig rundt mellem de fire orkestre. Når det sidder lige i skabet, så får man en fantastisk musik. Men hvis tonerne er den mindste smule ude af takt, så lyder det helt forkert. Så min rolle er vel at sørge for, at det ikke lyder helt forkert”, siger Robert Ames med et smil.

Improviseret live-optræden

Noget af det, der gør ”O” helt specielt, er det improviserede midterstykke – spillet på orgel og pladespiller. Shiva Feshareki står selv bag pladespilleren, mens organist Kit Downes spiller orgel.
Den første gang de to spillede sammen var ’live in concert’, på BBC Radio 3. Ikke nok med det, så var stykket de spillede også helt improviseret.
I videoen kan du høre Kit og Shiva fortælle om, hvordan de begge sætter pris på at improvisere, især sammen med hinanden, og om, hvordan den improviserede del af værket ”O” bryder mønsteret fra den øvrige del af koncerten og hvorfor det ikke er en dårlig ting.
”Ideen (med improvisationen, red.) er, at det skal skabe et andet perspektiv end den øvrige del af koncerten. Det tager publikum på en lille omvej, væk fra værket, rundt om værket og giver lov til at tænke over værket, for til sidst at vende tilbage til orkesteret” forklarer Shiva Feshareki.