Aarhus Symfoniorkester spiller Final Fantasy
For Final Fantasy-fans er der virkelig noget at komme efter i maj måned, når Aarhus Symfoniorkester opfører musikken fra Final Fantasy VI, VII og X. For alle dem, der ikke har det store kendskab til computerspilserien ‘Final Fantasy’, så anses netop disse titler af mange fans for at være blandt de bedste – ikke mindst musikalsk.
Dermed ikke sagt, at man skal være fan for at få noget ud af koncerten. Alle, der er musikglade, som ikke kan få nok af den helt store symfoniske lyd og som kan lide billedskabende musik i bredformat, har en storslået musikalsk oplevelse i vente.
Man behøver altså ikke være Final Fantasy-fan for at opleve koncerten – men kendskab til karaktererne og historierne fra spillet kan måske ligefrem hjælpe helt nye koncertgængere på vej til at lade sig opsluge af og finde ind i symfoniens verden.
Denne koncert er et oplagt sted at begynde, hvis man gerne vil introducere den store symfoniske musik for venner/familie/børn, der endnu har den store symfoniske “gåsehuds-fremkaldende” oplevelse til gode.
Kampen mellem godt og ondt
Som i mange andre store fortællinger findes der i Final Fantasy-universet både de gode og de rigtig onde karakterer i en verden, der konstant trues af fjender udefra.
Musikken, der oprindeligt er underlægningsmusik i spillene, illustrerer de farefulde og hårrejsende oplevelser, de romantiske og sørgelige hændelser. Som det kendes fra rendyrket senromantisk kompositions-musik, er der både lys og mørke i musikken, liv og død, kærlighed og had – ja alle stemninger og følelser i alle afskygninger. Og man behøver ikke have billeder med for at opleve disse sindstilstande, for musikken er kolossalt illustrativ.
Kort om historierne
Heltinden Terra Branford, som er født med magiske evner. Hun er vokset op som ”imperiets slave” og er blevet opfostret til at være en ”masse-ødelæggelsesmaskine”. Da hun omsider bryder løs fra sin tilværelse som slave, er hun ude af stand til at erindre noget om sin fortid. På en rejse efter sin identitet finder hun også baggrunden for sin egen styrke. Hun skal på sin rejse bl.a. forsøge at frelse verden fra ærkeskurken Kefka, kejserens hofnar-lignende troldmand. Terras rejse – både den ydre og den indre – skildres i et stort anlagt symfonisk digt, hvor temaer for de modstridende følelser og den onde troldmand Kefka også spiller en stor rolle.
Fra Final Fantasy VII er der komponeret en symfoni i tre satser, hvor vi træffer en anden af spillets onde karakterer – Sepiroth. Symfoniens anden sats beskriver kærlighed, tab og uvished. Her møder vi helten Cloud og vi møder også temamusik for andre af seriens karakterer, såsom Tifa og Aerith. Den sidste sats er igen en kamp mellem de gode og de onde, hvor den voldsomme musik illustrerer den ultimative kamp.
Fra Final Fantasy X genkomponeres en flot klaverkoncert i tre satser, der bl.a. beskriver landet Zanarkand. Klaverkoncerten er både diverterende og munter, lidt jazz’et visse steder og ikke ulig den filmmusik, man kender fra den store Hollywood tradition.
Ung virtuos
Ved koncerterne i Aarhus er den virtuose soloklaverstemme lagt i hænderne på den kun 24-årige Benyamin Nuss, der også har vakt stor jubel i London i maj som solist.
Benyamin er opvokset i en musiker-familie, hvor der har lydt både klassiske og jazz’ede toner, så han er i sit es i den smukke klaverkoncert. Nuss har siden 2010 haft eksklusiv kontakt med Deutsche Grammophons klassiske label, og hans debutalbum, hvor han netop spiller Uematsus musik til computerspil (”Nuss spiller Uematsu”) placerede ham på den klassiske top ti liste.
Til at lede koncerten kommer Eckehard Stier – et ubeskrevet blad i Aarhus, men blandt de fremadstormende talentfulde yngre tyske dirigenter. Han er musikchef og chefdirigent for Auckland Philharmonia.
Folkene bag koncerten
Eckehard Stier, dirigent
Benyamin Nuss, klaver
Thomas Böcker, producent
Nobuo Uematsu, komponist
Masashi Hamauzu, komponist
Jonne Valtonen, arrangør
Roger Wanamo, arrangør