Syng godnat og få styr på søvnen

Syng godnat og få styr på søvnen

At blive forældre er nok det største mirakel i ens liv. Der er et ”før” og et ”efter” – ingenting bliver nogensinde det samme igen. Den oplevelse og følelse er umulig at beskrive for folk, der endnu ikke har været der.

Samtidig er det en omvæltning, og en udfordring – måske især fordi de kære små ikke altid har lyst til at lægge sig til at sove, når man synes, at de skal. Der er ikke meget, der er så opslidende, som ikke at få sin nattesøvn. Faktisk er det en kendt form for tortur at nægte folk deres søvn. I Middelalderen f.eks. gjorde man sine torturofre møre og fremmede hurtige tilståelser ved at nægte dem søvn*

*Dengang anvendte man en såkaldt kættergaffel. Det var en lille jernstang med to meget spidse gaffeltænder i hver ende. Den ene gaffeltand blev placeret på brystet eller kravebenet og den anden under hagen. En rem bag nakken sikrede dels, at instrumentet ikke faldt af, dels at offeret blev tvunget til at holde hovedet i en ubekvem stilling. Spidserne borede sig ind i offeret, hvis hovedet faldt forover, mens søvnen var ved at indfinde sig. De fleste var villige til at tilstå efter et par døgn med denne anordning. Kilde: historienet.dk

Nu skal man selvfølgelig ikke sammenligne den slags fysisk vold med forældreopgaven, men meget ville da være lettere, hvis både børn og voksne fik styr på det der med søvnen. Hvad kan man så gøre?

Internettet vrimler med ideer til at sikre nattesøvnen med en baby i huset, men en ting er helt sikkert: en godnatsang går man aldrig galt i byen af. Den nærhed og tryghed, det skaber, er utrolig givende for både barn og forælder. Det er dog vigtigt, at du er bevidst om din egen stemning og ro i puttesituation. Hvis du ikke selv er i balance og er rolig og nærværende, kan du ikke formidle det til dit barn. Børn har nemlig en formidabel evne til at fornemme sindsstemninger – og man kan ikke snyde dem.

Men hvad er en god godnatsang så? Ifølge hjerneforsker Peter Vuust ved man, ”at musik virker mere beroligende end ord, især over for børn. Hvis man måler kortisol-niveauet hos børn, så falder det langt hurtigere og langt mere hos børn, når mor synger for dem, end når mor taler til dem. Musikken går simpelthen direkte i følelserne. Og selv om man muligvis ikke er så god til at synge, skal man gøre det alligevel. For det at synge en vuggevise er i lige så høj grad en stemning, man formidler til sit barn. En stemning af ro og tryghed, og ikke bare ord og musik.”

Læs mere her og lyt til DRs pigekor, der synger et medley af 10 kendte danske godnatsange. Kender du dem alle sammen?

DR Pigekoret – Medley af populære godnatsange

Musikkens Børn har også sin egen godnatsang. Hvis du allerede har været til din første koncert, vil du kende den.

“Godnat” af Signe Thorborg

Hvis du lytter til den, kan du sikkert både høre og føle roen, stemningen og hvilen falde over dig (og dit barn). Vi har valgt at lade en strygekvartet akkompagnere sangen på indspilningen. Strygernes bløde klang passer rigtig godt til sangens stemning.

Sov godt!

”Vores børn skal have det bedste. Selvfølgelig skal de det. Det er det, det hele handler om.”
– Sigurd Barrett