Tågen letter…sommeren starter!

Tågen letter…sommeren starter!

Nu starter sommerferien, og I får lige en kærlig sommerhilsen fra Tigeren Tutti og alle hans venner i Aarhus Symfoniorkester.

Musikken til den lille film er nok et af de kendteste danske værker, nemlig ”Tågen letter” – af Carl Nielsen.

Det velkendte stykke stammer ligesom ”Tro og Håb” fra skuespillet, ”Moderen”, af Helge Rohde, og selvom de fleste vil forbinde det med billeder af solopgang og mosekonebryg – ligesom i vores film – er historien en helt anden. I skuespillet symboliserer det nemlig tyskernes indtagelse af Slesvig-Holsten i 1864 som en tåge, der har lagt sig over det tabte danske land.

Carl Nielsen bruger i sit stykke forholdet mellem dur og mol. Det kommer vi nærmere ind på i en senere artikel, men helt kort kan man sige, at dur klinger lyst og muntert, mens mol skaber en sørgelig og dyster stemning. I ”Tågen letter” kan du helt fra begyndelsen høre, hvordan han hele tiden skifter mellem lys og mørke. Vil Carl Nielsen, som skrev musikken i 1920, mon give danskerne hjælp til at se lyset efter så mange års national krise?

Musikken skifter mellem to forskellige melodier: efter harpens introduktion spiller fløjten den kendte melodi. Den efterfølges af et mere skiftende og uroligt afsnit, som ikke er helt så sangbart. Til sidst kommer den kendte tema tilbage, og stykket slutter med en del af denne melodi. En slags A -B – A form?

Vi har valgt at lade vores film tegne et billede af Aarhus fra sin smukkeste side og ønsker jer alle en dejlig sommer.

”I musikoplevelsen bliver vi følelsesmæssigt berørt, vi ”liver op”. Udtrykket rummer en forhøjet livskvalitet af nærvær, et stærkt engagement. Denne lystfølelse og følelse af delagtighed inspirerer os til at søge videre, skaber længsel efter nye oplevelser og fordybet forståelse. Al bestående viden er baseret på oplevelser og erfaringer (med erfaringer menes her det, oplevelsen efterlader i os).”
– Ulf Jederlund: Musik og sprog