Tutti & instrumenterne: Cello

Cello

”Jeg ka’ spille cello! Jeg ka’ spille cello!” Sådan kan det lyde, når børn lærer at spille på cello. De stryger buen på én streng frem og tilbage og spiller rytmen i sætningen: Jeg ka’ spille cello! Celloen er et godt instrument at starte på allerede fra børnehavealderen. I mange musikskoler i Danmark og i udlandet undervises der efter den såkaldte Suzuki-metode, som er en metode udviklet specielt til undervisning af helt små børn. Og det der starter med en løs streng og en glad sætning kan ende med at blive en virtuos cellist, der kan spille både smukke soloer og sammen med andre i små og store orkestre. I Aarhus Symfoniorkester sidder der seks cellister, og de er alle sammen startet med én streng!

Celloen er en del af strygergruppen eller strygerfamilien, som det også nogle gange kaldes. I strygerfamilien er violinen den, der spiller de højeste toner, dernæst kommer bratsch, så cello og til sidst kontrabas, der spiller de dybeste toner. Celloen er altså et af de lidt dybe instrumenter, og den er da også noget større end både violin og bratsch. Alle strygerne ligner hinanden i udformning, men størrelsen er forskellig. Celloen har fire strenge som de andre strygere, men tonerne er ikke de samme. På den måde kan den spille sammen med de andre, men med andre og dybere toner. Men faktisk er celloen ret speciel, idet den også kan spille ret høje toner, og derfor også er god til solostykker, hvor melodien skal træde frem i lydbilledet.

Hvis man starter med at spille som barn, er en cello for stor at spille på. Derfor findes der forskellige størrelser, der passer til børn i alle aldre, og når man er høj nok, er man klar til at spille på en hel cello – en voksen-cello. Det er selvfølgelig den, musikerne spiller på i symfoniorkestret.

Tutti og instrumenterne: Cello

Tigeren Tutti har været på besøg i symfoniorkestret. Her møder han cellisten Eugene Hye-Knudsen, som spiller musik om både katte og svaner.

Celloens historie går langt tilbage, og komponister har skrevet musik for cello gennem århundreder. Et af de mest kendte og elskede stykker for cello er nok Svanen af Camille Saint-Saens. Faktisk blev det stykke spillet til Musikkens Børn koncerten sidste år. Stykket er nemlig en del af Dyrenes Karneval. Se eller gense Svanen:

Den britiske komponist Sir Edward William Elgar skrev en koncert for cello, som blev kendt og elsket af mange og er det stadig. Her kan du se og høre den spillet af den unge, talentfulde cellist Jacqueline du Pré. Jacqueline startede på cello da hun var 5 år gammel og allerede som 20 årig var hun en international superstjerne.

Cello kan spilles på mange måder og bruges i mange genrer. Celloen er en fast del af alle symfoniorkestre, men spilles også i mindre orkestre eller ensembler som det også kaldes. Instrumentet bruges også i pop og rockmusik sammen med andre strygere eller alene sammen med en rytmegruppe. Den finske gruppe Apocalyptica består af fire cellister, og de fortolker blandt andet rocknumre, det lyder helt anderledes end den klassiske cellolyd. Hør her en udgave af Metallicas sang Nothing else Matters:

Hvis du eller dit barn har lyst til at vide mere om, hvordan man kan gå til cello, så klik her.