Fløjten: Det ældste instrument nogensinde fundet
Fløjten er et blæseinstrument som hører til i gruppen af træblæsere. Der findes mange forskellige slags fløjter, og selv om nogle af dem i dag er lavet af metal, kalder man dem stadig for træblæsere.
I tusindvis af år har mennesker spillet på musikinstrumenter, og faktisk er fløjten det ældste instrument, der nogensinde er fundet. Allerede for over 35.000 år siden spillede mennesker i Europa på fløjter. De var skåret ud af ben fra fugle og stødtænder fra mammutter.
I dag findes der mange slags fløjter: blokfløjter, tværfløjter, dommerfløjter, panfløjter og mange flere. Fx har man i Tyrkiet og Bulgarien en Kaval-fløjte. Den puster man skråt ind i for at frembringe dens særlige lyd. Mange voksne i Danmark har spillet på blokfløjte, da de var børn, og der er stadig mange børn, der går til blokfløjte i dag.
I symfoniorkestret er der som regel 3-4 fløjtenister. De spiller på tværfløjte. Tværfløjten er som regel lavet af metal fx sølv eller guld. Den sættes sammen af tre dele og holdes på tværs, så man blæser ind i den fra siden. I modsætning til en blokfløjte, som man skal putte ind i munden, når man spiller på den, så skal man kun lige holde tværfløjten op til munden og puste ned i hullet. Lidt ligesom når man puster i en glasflaske og frembringer en tone. Tværfløjten har små klapper, der hver lukker et hul i fløjtens rør, når man trykker klapperne ned med fingrene. På den måde kan man spille forskellige toner.
Nogle gange er der brug for at fløjtenisten spiller nogle meget høje toner. Så bruger man en piccolo-fløjte. Den er meget mindre og kortere end tværfløjten, og derfor kan den spille højere toner. På den lille film med Tutti kan du se både tværfløjten og piccolo-fløjten og høre deres forskellige toner.
Tutti & instrumenterne: Fløjte
Tigeren Tutti elsker musik og vil gerne selv spille og drømme sig væk i tonerne. Så han har sneget sig ind i Aarhus Symfoniorkester for at overraske musikerne og høre deres mange instrumenter – og måske få lov at prøve nogle af dem.
I denne video møder han fløjtenisterne Lena Kildahl Larsen og Judith Wehrle, hvis toner giver ham luft under vingerne.
Når symfoniorkestret spiller store symfoniske værker, så er det tit tværfløjten, der spiller melodilinjer. Tværfløjtens markante, lyse tone høres klart hen over det store orkester og melodien bliver tydelig. Tværfløjten kan også lave nogle sjove og smukke lyde, der bidrager til musikkens helhed fx, når den spiller triller som er, når man skifter mellem to toner meget hurtigt.
Mange komponister har skrevet musik til tværfløjten. Både i symfonier og i solostykker og mindre besætninger. Her kan du høre Carl Nielsens berømte musikstykke Tågen letter. Det er et stykke for fløjte og harpe. Det er Lena Kildahl, der spiller fløjte. Hun er en del af Aarhus Symfoniorkester og også en fast del af Musikkens børn, hvor hun har spillet med til massevis af koncerter for børn.
Et andet kendt stykke fløjtemusik er den franske komponist Claude Debussys Syrinx for solo flute. Her er der kun én musiker og det er fløjtenisten.
Hvis dit barn har lyst til at prøve at spille på fløjte, er der mange muligheder for at prøve det på musikskolerne. På Aarhus Musikskole kan man gå til både blokfløjte, tværfløjte, kaval- og nay-fløjte.