Den grønne Brahms

Den grønne Brahms

AF LEIF V. S. BALTHZERSEN

Ved koncerten den 4. maj 2023 opfører Aarhus Symfoniorkester Akademisk festouverture af Johannes Brahms. Værket er ganske vist skrevet af den modne Brahms, men det overordnede tema for Aarhus Symfoniorkesters sæson 2022/23 er ungdom, så her kommer tre interessante udsagn om den ganske unge Brahms. Alle tre er fra 1853 – det vil sige, at Brahms var 20 år gammel.

Den tyske forfatterinde Gisela von Arnim skriver i Hannover til sin søster i november 1853: ”I aftes hørte vi hos Joachim et musikgeni, som han har fundet, en hr. Brahms – et indtagende, lille menneske, blond og med rosenrød teint og helt dejlige øjne – uddannet gennem bøger, som han på kuriøs vis har skaffet sig for at læse dem – så livligt, så ungt et menneske, som har måttet sulte sig igennem og alligevel altid er graciøs – kort og godt, som et grønt juletræ med gyldne lys […].”

Den omtalte Joachim er den berømte violinist Joseph Joachim, som Gisela von Arnim havde et kærlighedsforhold til, og som blev en af Johannes Brahms’ nære venner. Gisela von Arnim må også over for Joseph Joachim have omtalt noget grønt ved Brahms, for han fortsætter i dette farvespor, da han den 27. november 1853 skriver til hende: ”Brahms kom tilbage i fredags, hvor jeg, da jeg vendte hjem efter en spadseretur, fandt denne grøn-gule lille tiger ligge på lur efter mig – dobbelt grøn af laurbær og nyforgyldt af forlæggerne, som trykker alle hans ting […]. Du har virkelig set dybt ned i hans væsen – han er egoist og bestandigt på lur – men han er i det mindste ærlig i tilkendegivelsen af hans natur, uden falsk sentimentalitet, som andre af hans slags ellers gerne bilder sig selv ind. Desuden tjener alt, som han lurer på, kun hans stræben efter at blive en stor kunstner – det er i sammenligning med andre allerede meget, og jeg holder af ham for det – ak, du ved ikke, hvilken modbydelig forfængelighed, jeg ofte møder netop blandt mine kolleger [..].”

Joseph Joachim havde opfordret Brahms til at besøge Robert Schumann i Düsseldorf, og Schumann, hvis artikler i det toneangivende ”Neue Zeitschrift für Musik” var særdeles betydningsfulde, skrev efter den unge komponists besøg begejstret i sin artikel den 25. oktober 1853: ”[…] og nu er han kommet, en ung mand, ved hvis vugge gratier og helte stod vagt. Han hedder Johannes Brahms, kom fra Hamborg, hvor han har skabt i stilhed, men er blevet uddannet i de sværeste dele af kunsten af en fortræffelig og begejstret lærer. Han er for kort tid siden blevet anbefalet mig af en kendt og æret mester. Han bar, også i sit ydre, alle de tegn, som fortæller os: Han er en kaldet […]”

Om forfatteren

Leif V.S. Balthzersen er mag.art. i musikvidenskab, forfatter, foredragsholder og tidligere musikchef for Aarhus Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester. Han har skrevet noter for Aarhus Symfoniorkester siden 1989 og har for nylig udgivet bogen “Når musikken fortæller. En koncertfører til 75 klassiske værker” på Aarhus Universitetsforlag.