Fra bunden af – forspillet til Wagners Rhinguldet

Fra bunden af – forspillet til Wagners Rhinguldet

AF LEIF V.S. BALTHZERSEN

Richard Wagners Nibelungens Ring, som Aarhus Symfoniorkester i fællesskab med Aalborg Symfoniorkester spiller et orkesteruddrag af den 14. og 15. oktober 2021, strækker sig over fire værker. Det første værk er Rhinguldet, som Wagner har kaldt et ”Forspil til Nibelungens Ring”. Ordet forspil skal man nu ikke tage fejl af, for Rhinguldet er ganske vist det korteste af de fire værker, men tager omtrent 2 ½ time!

Temaet for Aarhus Symfoniorkesters sæson 2021/22 er ”Begyndelser”, og begyndelsen af Rhinguldet, og dermed af hele storværket, er ganske enkelt genial. Musikken skildrer Rhinens vand – utallige komponister har følt sig tiltrukket af at male billeder af vand med deres musik.

Orkesterforspillet begynder for lukket tæppe, og vi er i en slags urtilstand, hvor vi hører dybe, udholdte toner i kontrabasserne og fagotterne:

Nu kommer der først ét horn, så et mere og så endnu flere horn til, i alt otte horn, og langsomt kommer der mere bevægelse i musikken, mere bevægelse i vandet:

Nu kommer strygerne på banen, først de mørkere celloer, der sørger for endnu mere bevægelse i musikken/vandet:

Gradvist kommer der mere og mere bevægelse samtidig med, at musikken bliver gradvist lysere med lysere instrumenter

Til slut bliver det nærmest til bølger, hvilket vi faktisk også kan se rent grafisk i nodebilledet:

Når tæppet snart herefter går op, er vi på bunden af Rhinen, hvor de tre rhindøtre begynder at synge. Og så er vi begyndt! Slutningen, hele verdens undergang følger først efter omtrent 16 timers musik!

Forspillet er samtidig begyndelsen på hele det fletværk af motiver/temaer, som er så vigtig en fortællemæssig og strukturel del af Wagners værker, nemlig de såkaldte ledemotiver. Naturens eller Rhinens ledemotiv er dette enkle, opadgående motiv, som instrumentalforspillet så at sige ”skaber” og derefter bygger på og omkranser med vandstrømme og bølgebevægelser.

Hør det med Aarhus Symfoniorkester

Om forfatteren

Leif V.S. Balthzersen er mag.art. i musikvidenskab, forfatter og tidligere musikchef for Aarhus Symfoniorkester. Han har for nylig udgivet Richard Strauss’ orkesterværker. En brugsanvisning på Aarhus Universitetsforlag.