Carl Nielsen Legatet
Hent billet Gratis

Prisoverrækkelse og hæderskoncert

Carl Nielsen Legatet

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat uddeles for første gang uden for København til festkoncert med Aarhus Symfoniorkester.

Komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens to døtre, Irmelin Eggert Møller og Anne Marie Telmanyi, stiftede i 1957 Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat til minde om deres forældre. Carl Nielsens store popularitet har gjort, at fonden i dag er i stand til hvert år at uddele fire hæderspriser på intet mindre end 750.000 kr. stykket.

Hvert andet år går de fire priser til danske komponister og musikere og i forbindelse med uddelingen af hæderspriserne arrangerer fonden en koncert, hvor der spilles såvel kompositioner af Carl Nielsen som kompositioner af de hædrede komponister. I år afholdes prisoverrækkelsen og koncerten i Symfonisk Sal sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat uddeler i år hæderslegater til pianist Marianna Shirinyan, oboist Henrik Goldschmidt og komponisterne SØS Gunver Ryberg og Allan Gravgaard Madsen.

Det er første gang uddelingen finder sted i Aarhus. Det sker ud fra et ønske om at markere Aarhus som et vigtigt centrum for talentudviklingen i den nye klassiske musik.

Fondens hæderspriser er Danmarks største enkeltstående kulturpris uddelt til danske kunstnere.


Læs mere om legatet og årets modtagere på: nielsen-legat.dk

Om årets legatmodtagere

Komponist SØS Gunver Ryberg har gennem de seneste 10 år markeret sig som en af de stærkeste stemmer indenfor den elektroniske musik på den danske musikscene. Hun har engageret sig i en lang række samarbejder indenfor teater og performancekunst, lydinstallation, computerspil og film og har tidligere arbejdet sammen med Aarhus Symfoniorkester.


 
Komponist Allan Gravgaard Madsen er en kendt skikkelse i Aarhus Symfoniorkester idet han frem til 2024 er huskomponist for orkesteret. I perioden skal Allan Gravgaard Madsen komponere fire værker; et kortere værk ‘Ouvert’, som også skal opføres i forbindelse med legatuddelingen, blev uropført i 2020, Concerto Grosso for strygekvartet og orkester blev uropført i maj 2022 og i 2024 uropføres de sidste to værker.

Hans værker bliver ofte beskrevet som ”poetisk insisterende” i deres udforskning af spændingen mellem stilstand og bevægelse.


 
Oboist Henrik Goldschmidt har gennem årene vist stor idealisme og en tro på musikkens stærke kræfter, gennem grundlæggelsen af The Middle East Peace Orchestra, et ensemble med palæstinensiske og jødiske musikere, der arbejder for forståelse og fred imellem de to folkeslag. Ligeledes har han skabt musikskolen Goldschmidts Musikakademi, der har fokus på styrke både sammenhold og egenværd hos børn, der ikke ellers ville få mulighed for at spille musik.


 
Pianist Marianna Shirinyan har etableret sig som en af tidens mest spændende og efterspurgte pianister både som solist og kammermusiker. Ikke bare i Danmark men i hele Europa er hun kendt og elsket for sin passionerede spillestil.

I sæson 2022-23 kan du i øvrigt opleve Shirinyan som solist i forbindelse med Aarhus Symfoniorkesters stort anlagte Rachmaninovfestival.