Det varmeste og vidunderligste musikalske univers af dem alle: Vi byder indenfor til hele tre koncerter med Rachmaninovs overdådigt udtryksfulde musik.

Hans musik rummer en rigdom af passion, og den er fuldstændig umulig at modstå, når strygerne bruser og klaveret folder sig ud.

Solist i den pragtfulde 2. klaverkoncert er den eminente Marianna Shirinyan, og så vender mesterlige Zlata Chochieva også tilbage – med klavermusik i forklædning! Paganini-rapsodien er nemlig, på trods af sit navn, en fuldblods klaverkoncert. Og så får vi besøg af intet mindre end en vinder af verdens mest prestigiøse klaverkonkurrence, Chopin-konkurrencen. Det er russiske Yulianna Avdeeva*, der i ”Åndens øhav” spiller den sagnomspundne tredje og hundesvære klaverkoncert. Nævnte vi, at Rachmaninovs musik er klaverløvernes holdeplads?

Dirigenten er Andrey Boreyko, og det er svært at forestille sig en bedre formidler af Rachmaninovs musik. Ikke bare er han russer; han har også stået foran nogle af verdens bedste orkestre. Desuden er han lidt af en musikalsk arkæolog med speciale i at finde glemte værker. Derfor har han fundet musik, som du med garanti aldrig har hørt før, og sat den sammen med Rachmaninovs værker.

Ud over klaverkoncerterne spiller vi musik med billeder – helt bogstaveligt. De dødes ø er skabt over et billede af Böcklin, Études-Tableaux er ”øvelsesbilleder” – og vi supplerer med symfoniske danse. Endelig får du også lov til at opleve noget så sjældent som musik fra en af Rachmaninovs operaer.

Som noget nyt indledes to af koncerterne i komponistfestivalen med et mindre værk af en anden kunstner, der klangmæssigt eller tematisk er i familie med Rachmaninovs musikalske univers.


*Alle tre solisters medvirken er sponseret af Aarhus Symfoniorkesters særlige private giver, Keld Heine Mortensen.