Vi er allesammen med i Nielsens maskerade

Vi er allesammen med i Nielsens maskerade

AF LEIF V. S. BALTHZERSEN

”Gå af vejen, gå af vejen! Vi er allesammen med.” – Det overordnede tema for Aarhus Symfoniorkesters sæson 2023/24 er ”Fællesskaber”. Ved operagalla-koncerten den 14. september 2023 er der udelukkende dansk operamusik på programmet. Der er blandt andet nogle uddrag fra Carl Nielsens Maskarade, og i den opera er der i allerhøjeste grad tale om fællesskaber, nemlig ved maskaraderne, hvor høj og lav og ung og gammel mødes. Ved koncerten synger koret blandt andet den festlige indledning til 3. akt, ”Gå af vejen, gå af vejen! Vi er allesammen med.”

Jeronimus, der står for den gamle tid – hvor der var ”fred på gaden”, som han synger – er rasende over, at hans søn, Leander, og tjeneren Henrik har været på maskarade og vil derhen igen. Henrik forklarer vittigt, at de går derhen for at opleve lys og fest i ”dette Land,
hvor solskin er så kummerligt beskåret,
hvor der er mørkt de elve måneder af året,
hvor tågen er vor himmel,
og lyset kun en strimmel,
og hvor vi sjasker rundt i slud og vand.”

Og kort efter synger Henrik om fællesskabet:
”Vi fødes i armod,
vi svøbes i sult,
vi trives af savn og af suk,
saa kommer en mester
med ris i sin pult,
det hagler med hån
og med hug.
Vi vokser og kommer til alder og Skel,
og året løber os fuldt;
vi slider og slæber
og gør os til træl
for ikke at dø af sult.
Da hvirvler det brogede masketog
med frihed og lighed afsted,
med den rigeste drot og det fattigste drog
hvad under, om vi vil med!
Du, som fryser derude,
kom ind og vær gæst!
Her er glemsel for nød og fortræd.
Ak, kunne jeg køre alverden på fest
og ta’ kusken og hestene med!
Maskarade!”

Når tæppet går op for 3. akt i operaen, befinder vi os midt i inde i maskaraden, hvor de maskerede gæster synger: ”Gå af vejen, gå af vejen! Vi er allesammen med”:

Der er faktisk også tale om et helt andet fællesskab ved denne koncert, nemlig blandt de udøvende, for ud over Aarhus Symfoniorkester og de fire sangsolister medvirker Den Jyske Operas Kor. Fællesskabet mellem Aarhus Symfoniorkester og Den Jyske Opera har eksisteret, lige siden Den Jyske Opera blev oprettet i 1947. Orkestret har spillet til Den Jyske Operas turnéforestillinger i Aarhus og undertiden også andre steder, og senere er fællesskabet blevet forøget med de årlige særforestillinger i Aarhus i august måned.

Hør det med Aarhus Symfoniorkester

Om forfatteren

Leif V.S. Balthzersen er mag.art. i musikvidenskab, forfatter, foredragsholder og tidligere musikchef for Aarhus Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester. Han har skrevet noter for Aarhus Symfoniorkester siden 1989 og har for nylig udgivet bogen “Når musikken fortæller. En koncertfører til 75 klassiske værker” på Aarhus Universitetsforlag.