Tre balkonscener – Shakespeare, Prokofjev og Bernstein

Tre balkonscener – Shakespeare, Prokofjev og Bernstein

AF LEIF V. S. BALTHZERSEN

Det overordnede tema for Aarhus Symfoniorkesters sæson 2022/23 er Ungdom – Eventyr, forelskelse og vanvid. Alle fire elementer er indeholdt i Shakespeares tragedie Romeo og Julie, der ender med ordene: ”For never was a story of more woe / than this of Juliet and her Romeo.” Det vil sige: ”For aldrig var der en mere smertefuld fortælling / end denne om Julie og hendes Romeo.”

Romeo og Julie tilhører hver deres slægt i renæssancens Verona, Montaguerne og Capuleterne, og slægterne har i generationer ligget i strid med hinanden. De to unge mødes ved en fest og bliver øjeblikkeligt forelskede. Da festen er ovre, opsøger Romeo Julie, der er kommet ud på balkonen i Capuleternes hus for at tænke på det vidunderlige, der er sket, og Shakespeare giver dem nogle af sine mest poetiske replikker.

Her er balkonscenen i en filmudgave af teaterstykket – Franco Zeffirellis Romeo and Juliet fra 1968:

Fortsættelsen er her:

Mange komponister har ladet sig inspirere af Shakespeares Romeo og Julie til at skrive operaer, balletter, orkesterværker samt skuespil- og filmmusik, herunder Vincenzo Bellini, Hector Berlioz, Charles Gounod, Frederick Delius, Sergej Prokofjev, Johan Svendsen, Leonard Bernstein og Nino Rota. Ved koncerten i Symfonisk Sal den 30. marts 2023 spiller Aarhus Symfoniorkester uddrag af Prokofjevs suiter fra hans pragtfulde balletmusik til Romeo og Julie fra 1935. Her er den enestående balkonscene i John Neumeiers koreografi fra Det Kongelige Teater:

Ved samme koncert spiller Aarhus Symfoniorkester Leonard Bernsteins Symfoniske danse fra West Side Story. Bernsteins succesfulde musical West Side Story fra 1957 bygger på Shakespeares Romeo og Julie, hvis handling er flyttet fra 1500-tallets Verona til New York i 1950’erne. Nu er det ikke rivaliserende familier men rivaliserende bander, som de to unges kærlighed er oppe imod. Balkonen i Capuleternes hus bliver til brandtrapperne på husblokken.

Her er balkonscenen i filmatiseringen af West Side Story fra 1961:

Om forfatteren

Leif V.S. Balthzersen er mag.art. i musikvidenskab, forfatter, foredragsholder og tidligere musikchef for Aarhus Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester. Han har skrevet noter for Aarhus Symfoniorkester siden 1989 og har for nylig udgivet bogen “Når musikken fortæller. En koncertfører til 75 klassiske værker” på Aarhus Universitetsforlag.