Din og musikkens puls

Din og musikkens puls

Uden puls – intet liv. Det er selve tilværelsens grundrytme.

Under graviditeten ligger fosteret i en slags boble, hvor dets eget hjerteslag (puls) er meget tydelig, men også moderens hjerteslag er en vigtig del af fosterets følelse af tryghed og ro.

Vores puls – altså hjerteslag – ændrer sig hele tiden. Når vi sover er pulsen langsom – idet der ikke er behov for, at blodet bliver pumpet hurtigt rundt i kroppen – mens den, når vi eksempelvis løber, er tilsvarende hurtigere. Vores puls kan også blive påvirket ved følelsesmæssige ændringer. Du kender garanteret udtrykket: ”Jeg blev så forskrækket, at mit hjerte sprang et slag over?”

Ligesom kroppen, har musikken også en puls. Det er for det meste en regelmæssig puls, som vi også kalder taktslag. Foden vrikker i takt til musikken, vi kan ikke sidde stille og danser med, og soldaterne marcherer i takt. Det er ikke noget, vi tænker over. Det sker bare.

Når man skal være sammen med sit barn om musikken, bruger man intuitivt musik, der passer til det flow, man er i: skal der gang i den, eller har man brug for lidt energi til at sætte gang i rengøringen, ja så sætter man musik på med en hurtig puls. Prøv f.eks. at tage en dans til denne her musik med dit barn på armen – man kan ikke undgå at blive glad i låget:

 
Hvis man derimod har brug for, at barnet falder til ro – hvilket ofte er et markant ønske hos småbørnsforældre – vugger og nynner man gerne til blid musik. Læg i øvrigt mærke til, at du formentlig intuitivt vugger dit barn med barnets hoved mod dit venstre bryst – mod dit hjerte, din puls.

Her kan du lytte til smuk, beroligende musik:

 

Musik går direkte i kroppen

Men hvorfor bevæger musikken os, hvorfor vækker den alle de her følelser? Det gør den, fordi vi oplever musik med hele kroppen, ikke kun med ørene eller de områder i hjernen, der behandler lydlige indtryk. Musikken påvirker din krop, allerede mens du hører eller spiller den første tone. Musikken vækker følelser, den giver impulser til bevægelse, den fanger og fastholder din opmærksomhed, og du kan ikke lukke ørerne. Musikken trænger sig på, fordi lyd og musik påvirker kroppen allerede på vejen fra øret til hjernen. Det har forskeren Erik Christensen skrevet en fin lille artikel om.

Bliv klogere på forbindelsen mellem musik, hjerne, krop og bevægelse:
? Erik Christensen: “Musik går direkte i kroppen” (2016)