Juleforberedelser

Juleforberedelser

Inden længe banker julen på døren og duften af gran, gløgg og julebag fylder hjemmet i den mørke tid. Der er mange forskellige ting, man kan lave med børnene i juletiden. At klippe og klistre lange rækker af guirlander er noget af det, det lille barn godt kan være med til. Så kan de voksne flette de svære julehjerter imens. Man kan også indrette en vindueskarm i hjemmet til nisselandskab sammen med barnet. Lægge vat ud som snedække og sætte små pyntetræer og nisser i sneen. Læg en LED-lyskæde ind i landskabet eller i et lille lyshus, så lyser det smukt op i hele december.

🐭 I kan også lege nogle af de klassiske julelege, f.eks. pebernøddelegen Mus:
Læg to rækker pebernødder med 4-5 pebernødder i hver række op på et bord. Hvis I er to til legen, skal den ene af jer bestemme hvilken pebernød, der er musen, men det må ikke siges højt – det må kun tænkes! Den anden skal derefter lede efter musen og spise sig igennem pebernødderne indtil den anden råber: Mus! når musen er fundet. Så må der ikke spises flere pebernødder og legen starter forfra med nye pebernødder, der hvor de andre blev spist. I kan også være flere sammen, så sendes en udenfor døren eller lukker øjnene, mens de andre peger på den pebernød, der skal være mus.

🕯️ I kan også lege Tampen brænder:
En af jer gemmer en pebernød i rummet fx i vindueskarmen eller på sofabordet. Bagefter skal den anden finde den. Man kan hjælpe lidt ved at sige, om den ligger oppe, nede eller midt imellem (Det man også kalder: fugl, fisk eller midtimellem). Når barnet nærmer sig pebernødden siger man “Tampen brænder”! Og så ved man det er tæt på! Pebernødden må selvfølgelig spises, når den er fundet.

🍪 Hvis I selv vil bage pebernødder, er her en god opskrift, som Tutti bager hvert år sammen med sin mor.

👉 Pebernøddeopskrift

Den smager rigtig godt, og man kan også lave peberkager ud af samme dej, med udstikkere af juletræer, kagekoner, hjerter og stjerner. Det synes de fleste børn er sjovt; især når de skal spises!

Syng julen ind

Måske kender I allerede Halfdan Rasmussens digt om den lille pebernød, som lå på kagekassens bund og trillede rundt indtil den en dag trillede ud i verden på eventyr? Den er sjov at synge som fagtesang med en ægte pebernød, som bliver spist til sidst. I kan høre eller genhøre den med Benney E. Andersens fine melodi og se fagterne til sangen i denne video:

Der lå en lille pebernød | Popsi og Guitar-Krelle synger julesange for børn fra Julekassen

Mens I hygger jer med juleforberedelserne, er det oplagt at synge nogle af de julesange, I kender og måske endda introducere nogle nye for barnet. Syng nogle af dem, du selv god kan lide. Det kan både være børnejulesange som På loftet sidder nissen eller der bor en lille nissemand og det kan være nogle af salmerne, som sommetider kan være lidt sværere at få lært, men som det er virkelig dejligt for barnet at kende eller i det mindste kunne genkende dem, når de dukker op ved julearrangementerne, julegudstjeneste eller rundt om juletræet juleaften.

I Århus tændes juletræet ved Rådhuset søndag d. 28. november kl. 16. Her kan I udover at se det kæmpestore træ blive tændt opleve Aarhus Musikskoles børnekor synge julesange fra balkonen. Nogle af de sange, som her vil indgå som fællessange er Juletræet med sin pynt og Dejlig er den himmelblå. Der vil også blive spillet masser af herlig julemusik med nogle af de ældre elever fra Aarhus Musikskole i Aarhus Concert Band.

Det, at kende julesangene kan spille en stor rolle i forhold til at juleaften bliver en god oplevelse for barnet, hvor det føler sig inkluderet i fællesskabet og oplever ejerskab på begivenheden, fordi barnet oplever genkendelsens glæde og måske endda kan være med til at komme med forslag til hvilke sange eller salmer der skal synges, mens I går omkring juletræet. De foregående to år har vi i nyhedsbrevene og her på hjemmesiden kredset om det samme emne og givet idéer til forskellige måder at lære jeres barn julerepertoiret at kende. Vi tør godt indrømme at det er lidt af en musikpædagogisk kæphest for os.

I 2019 fokuserede vi på gode børnesangbøger med julesange, som kan supplere godnatlæsningen i december måned, og i 2020 sendte vi jer en hel lille adventskalender med udvalgte salmer som PDF-ark med tekster og billeder samt idéer til hvordan kalenderen kunne anvendes. Alle disse forslag er stadig relevante selvom barnet er blevet større. I har lyst til at genlæse dem, findes de her:

🎅 👉 Julen 2019: Musik og juletraditioner

🎄 👉 Julen 2020: Musik i adventstiden

En anden måde at få udvidet eller genopfrisket julerepertoiret er at lave sin egen playliste med yndlingsudgaver af de julesange og julesalmer, man bedst kan lide. I kan bruge den som køremusik i bilen hele december eller sætte den på anlægget, mens I klipper eller bager for at understrege julestemningen.