Tjajkovskijfestival

“Hans musik kommer direkte fra hjertet og er lige så inderlig som var den skrevet med hans eget blod.”

Nogle af de mest lyttevenlige, medrivende og gennemgående mageløse værker, der nogensinde er skrevet. Det er, hvad Tjajkovskij har givet os. Det er også uhyre afvekslende musik – fra skildringen af bedårende tøjdyr og dansende småkager i Nøddeknækkeren over de legendariske solokoncerter til de tre sidste symfoniers brusende orkesterklange. Med andre ord er det værker, som man ikke kan få nok af – og derfor har vi hele fire koncerter på programmet i løbet af Tjajkovskijfestivalens to uger.

Festivalen giver først og fremmest mulighed for at opleve kronen på Tjajkovskijs livsværk: De tre sidste symfonier – 4, 5 og 6. Her står man ansigt til ansigt med bjergtagende temaer, den kompromisløse slaviske folkesjæl og en martret komponist. Meget apropos havde den sidste symfoni premiere kun få dage inden Tjajkovskijs død.

Chefdirigent Marc Soustrot er den fødte rejseleder på de vilde stier gennem Tjajkovskijs romantiske univers. Hans naturlige og indfølte ekspertise suppleres af to unge solister, som med stor succes har gæstet Aarhus Symfoniorkester tidligere. Alexander Sitkovetsky spiller for i Tjajkovskijs violinkoncert, mens Zlata Chochieva behersker tangenterne i den 1. klaverkoncert.

Desuden vil man kunne høre musik fra Nøddeknækkeren – rigtig mange menneskers første møde med den klassiske musik – og endelig kan man opleve en kammermusikkoncert med nogle af Tjajkovskijs værker for soloklaver og klavertrio. Her er det Aarhus Symfoniorkesters koncertmester Ian van Rensburg på violin og orkestrets solocellist Eugene Hye-Knudsen, der sammen med solisten og pianisten Zlata Chochieva stævner ud.

Vi glæder os til at invitere dig indenfor i Tjajkovskijs sjælfulde verden.